Ljetni predah u Rijeci

Tragom prethodnika: I Plenković dolazi na odmor na Costabellu

Orjana Antešić

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Privrženost ovom objektu imao je premijer Zoran Milanović, za čijeg je četverogodišnjeg mandata na čelu Vlade vila često korištena. U vili na Costabelli lani je ljetovala i obitelj Tima Oreškovića



RIJEKA Nakon Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića, i Andrej Plenković odlučio je da će s obitelji ljetovati u rezidencijalnom objektu Vlade na riječkoj Costabelli, lokalno poznatoj i kao »Vila Capone« zbog urbane legende prema kojoj je šef jedne od najvećih mafijaških obitelji Al Capone navodno koristio tu kuću početkom 20-ih godina prošlog stoljeća.


Premijer Plenković, baš kao i njegovi prethodnici, imat će svu moguću privatnost jer je vila na Costabelli, koja je u vlasništvu MUP-a,  potpuno izolirana i ograđena visokom ogradom sa svih strana, a pogledima je nedostupna i zbog guste šume kojom je okružena. Naravno, na ključnim punktovima nalaze se i stražarske kućice preko kojih policija dodatno brine za sigurnost i mir gostiju.


Prema podacima iz registra državne imovine, ovaj rezidencijalni kompleks na Opatijskoj cesti 3, u kojima su uživali i opuštali se Plenkovićevi prethodnici, Milanović i Orešković, prostire se na nešto više od 5.600 četvornih metara, ima dvije kuće i dvorište, a prema nekim ranijim medijskim objavama vila raspolaže i bazenom.


Veo tajni




Ova rezidencija oduvijek je bila obavijena velom tajne, zabranjena zona i po tom pitanju nije se ništa promijenilo ni do današnjih dana.


U bivšoj Jugoslaviji bila je poznata kao Rankovićeva vila jer je služila kao ljetna rezidencija Aleksandra Rankovića, čelnog čovjeka jugoslavenske obavještajne zajednice. Nakon Rankovića, vilom su se služili visoki dužnosti Udbe i Ozne. Početkom devedesetih godina objekt je došao pod upravu hrvatske obavještajne zajednice, a pričalo se da su tu dolazili ljetovati čelni ljudi MUP-a i SOA-e te članovi Tuđmanove obitelji. Privrženost ovom štićenom objektu u Rijeci imao je premijer Zoran Milanović, za čijeg je četverogodišnjeg mandata na čelu Vlade vila često korištena.

U vili na Costabelli lani je ljetovala i Oreškovićeva obitelj, premda se postavljalo pitanje oko opravdanosti korištenja te državne vile s obzirom da je u tom trenutku Orešković bio tek tehnički premijer.


No, pravu buru u javnosti podigli su troškovi reprezentacije, koji su potrošeni u ovoj vili na riječkoj Costabelli, skrivenoj od pogleda običnih građana. Krenulo se sa Oreškovićem, kada je objavljeno da je u tri navrata, koliko je vila korištena od siječnja do srpnja 2016. godine, taj trošak iznosio oko 122.000 kuna.


Javnost je tada saznala i da se catering za vilu Costabellu u pravilu naručivao iz luksuznih opatijskih hotela, kućne potrepštine za održavanje vile kupovale su se u Metrou, a kad nisu naručivani iz skupih opatijskih hotela, alkoholna pića kupovana su u trgovini Žitnjak. Državna Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), objavili su tada mediji,  plaćala je sve, od toaletnog papira, čarapa, potkošulja i gelova za tuširanje, preko morskih delicija, bifteka, koljenica i cvijeća, do najskupljih francuskih konjaka, šampanjaca i votki.


Objavljene fakture


Ministarstvo unutarnjih poslova, pod pritiskom javnosti, predočilo je tada novinarima fakture koje je Agencija za komerijalnu djelatnost (AKD) platila za troškove vile Costabella i njene goste u razdoblju od 2009. do 2016. godine, iz kojih se ispostavilo da je za četverogodišnjeg mandata Vlade Zorana Milanovića potrošeno oko 750.000 kuna. Sve fakture knjižile su se kao »partneri MUP-a«, zatim »gosti Vlade RH«, »gosti ministra unutarnjih poslova« ili »državnog protokola«. Najmanje se, sudeći prema predočenim fakturama, potrošilo 2010. godine, svega 175 kuna i to za buket cvijeća. U 2009. godini troškovi reprezentacije u vili Costabella iznosili su  oko 24.000 kuna,  a 2011. godine oko 50.000 kuna.


Najavljujući kako svoj ljetni odmor planira s obitelji provesti upravo u Rijeci, premijer Plenković u središnjem je Dnevniku HRT-a na ovo osjetljivo pitanje odgovorio kako »troškove hrane i onoga što je normalno, naravno da ćemo platiti sami«.