Sukob HDZ-ovih frakcija

Tomislav Ćorić i Martina Dalić idu u HNB? Boris Vujčić i dalje kandidat

Aneli Dragojević Mijatović

Kormilo HNB-a preuzima zamjenik Relja Martić, a teško da se odugovlači zbog zaboravnosti premijera – prije će biti da se za HNB vodi mali rat, u okviru frakcija vladajuće stranke i partnera



RIJEKA Nezapamćena situacija snašla je središnju banku (HNB) u ovom ciklusu (re)izbora guvernena. Ne sjećamo se da je vladajuća garnitura ikad čekala da mandat guvereneru istekne, pa da njegovu funkciju mora privremeno preuzimati zamjenik.


Teško da je riječ o zaboravnosti Andreja Plenkovića, iako funkcija guvernera objektivno ima sve manji raspon aktivnosti. Prije će biti da se za HNB u redovima HDZ-a i koalicijskih partnera ipak vodi mali rat, u kojem se od gotovo sigurnog reizbora Borisa Vujčića sada pravi zaokret u kojem bi se u HNB mogli zarotirati ljudi od Plenkovićeg povjerenja, koji su k tome oboje financijaši: Tomislav Ćorić te Martina Dalić, od čijeg je odlaska s funkcije potpredsjednice Vlade za gospodarstvo prošlo oko dva mjeseca, pa je moguće da se i odluka o guverneru maksimalno razvlačila da javnost koliko-toliko zaboravi na aferu Borg.


Gubitaš


U nedjelju dakle istječe mandat guverneru Vujčiću, a kako je novinarima u Saboru rekao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, do ponedjeljka će se znati novi/stari tim koji će voditi HNB u idućih šest godina, budući da 17. ovog mjeseca mandat istječe i zamjeniku guvernera Relji Martiću (koji će sada do izbora novog guvernera, navodno u petak, postati privremeni prvi čovjek HNB-a), te viceguvernerima Damiru Odaku (koji gotovo sigurno odlazi), Vedranu Šošiću i Tomislavu Presečanu.




Bačić je rekao da je i sadašnji guverner među pet ozbiljnih kandadita, što je retorika koja ukazuje da Vujčić ni izbliza nije bio tako sigurna opcija kako se to primjerice još zimus činilo.


Sukob HDZ-ovih frakcija i ovdje je došao do izražaja. U javnosti se kao potencijalni kandidat spominjao i Božo Prka, no on ima drugi angažman, a u zadnje vrijeme i Zdenko Adrović, bankar i čelnik HUB-a.



Iz HNB-a su odgovorili na Lovrinovićevu prozivku istaknuvši da »nije riječ o operativnom gubitku nego o negativnim nerealiziranim tečajnim razlikama, dok je HNB u 2017. godini ostvario operativnu dobit. U prethodnih petnaest godina od pozitivnih nerealiziranih tečajnih razlika stvorena je većina općih pričuva HNB-a koje su s 31. prosincem 2016. godine iznosile 13,8 milijardi kuna te služe i kao zaštitni sloj za pokrivanje negativnih nerealiziranih tečajnih razlika«, ističe se u HNB-ovom odgovoru.



I oporba se jučer okomila na sadašnjeg guvernera, odnosno njegov rad, pa je tako predsjednik stranke Pokrenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović ustvrdio da ima pouzdane informacije da je »HNB u 2017. ostvarila najveći gubitak otkako je osnovana, 2,554 milijarde kuna«.


– To je utvrdila revizijska kuća Delloitte još 15. ožujka ove godine. I sada sto dana nakon toga hrvatska je javnost i dalje uskraćene za ovu nevjerojatnu informaciju, rekao je Lovrinović koji pak strahuje da je to povezano s prestankom mandata sadašnjeg vodstva s obzirom na činjenicu da ono, rekao je, ima namjeru voditi HNB još jedan mandat. Upitao se i zna li premijer, s kojim pak Vujčić zajedno radi na uvođenju eura, za činjenicu da je HNB gubitaš.


Nek’ uđe revizija


I saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić uključio se u raspravu o HNB-u postavivši pitanje što se skriva, što skriva guverner Vujčić, Savjet HNB-a, zašto revizija ne može ući u HNB, zašto šuti premijer. Za HNB je pak rekao da je »jedan od grobara hrvatskog gospodarstva i uzrok cijelog niza anomalija u financijskom sustavu«, a da za to ne snosi nikakvu odgovornost.


 Sinčić je pozvao Sabor da omogući ulazak državnim revizorima u HNB kako bi se napokon utvrdilo realno financijsko stanje, kadrovsko i financijsko. U Zakonu o reviziji ima članak koji to omogućuje, rekao je Sinčić i poručio da vrijeme netransparentnosti mora završiti.


– Ako ostane guverner Boris Vujčić ili dio te ekipe, ne možemo očekivati da će biti bolje za Hrvatsku i narod, smatra Sinčić.