Šef Telekoma

Tomašković: HT i dalje prati prilike za regionalno širenje

Hina

Davor Tomašković, Foto: D. LOVROVIĆ

Davor Tomašković, Foto: D. LOVROVIĆ

HT je ostvario u 2016. neto dobit od 934 milijuna kuna, što je za 1 posto više nego 2015. godine, a Uprava je predložila isplatu dividende od 6 kuna po dionici, isto kao i godinu ranije



ZAGREB Predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma (HT) Davor Tomašković u četvrtak je kazao da i dalje prate prilike za regionalno širenje, nakon što je početkom godine kupljen većinski udjel u Crnogorskom Telekomu te je ocijenio da je poslovanje kompanije stabilno, a svi financijski pokazatelji u rastu.


HT je ostvario u 2016. neto dobit od 934 milijuna kuna, što je za 1 posto više nego 2015. godine, a Uprava je predložila isplatu dividende od 6 kuna po dionici, isto kao i godinu ranije.


Prošle godine HT je ostvario prihode od 6,97 milijardi kuna, što je za 0,7 posto više nego 2015. godine.




HT je u protekloj godini povećao vrijednost investicija na 1,608 milijardu kuna, odnosno 9,1 posto više nego godinu ranije. Investicije su bile usmjerene na povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu, poboljšanje korisničkog iskustva i povećanje konkurentnosti.


»Ovo su financijski rezultati za 2016. za cijelu HT grupu, i oni zapravo pokazuju da su svi naši ključni pokazatelji u rastu«, istaknuo je Tomašković na konferenciji za novinare, dodavši da imaju razloga za ponos jer su se svi financijski pokazatelji vratili na put rasta.


Istaknuo je i da je zadržana vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta, a rastu prihoda pridonijeli su prihodi pokretnih komunikacija i veleprodaje, rast u ICT području i poslovanje s električnom energijom.


Uprava i Nadzorni odbor Glavnoj skupštini Društva predložili su raspodjelu dividende od 6 kuna po dionici koja će se isplatiti iz neto dobiti 2016., što daje ukupan iznos za isplatu dividende od 491,3 milijuna kuna te alokaciju ostatka neto dobiti od 417,5 milijuna kuna u zadržanu dobit.


»Unatoč povećanim ulaganjima i akviziciji Crnogorskog telekoma, zadržavamo stabilnu dividendu«, istaknuo je Tomašković.


HT najavljuje i namjeru pokretanja programa stjecanja vlastitih dionica na Zagrebačkoj burzi u skladu s odlukom Glavne skupštine od 21. travnja 2016. godine kojom je Upravi dano ovlaštenje za stjecanje vlastitih dionica.


Nakon što se provedu sve interne procedure i pod uvjetom zadovoljavajućih tržišnih okolnosti Društvo će objaviti opseg, veličinu i trajanje Programa stjecanja vlastitih dionica prema primjenjivom zakonodavnom okviru.


Kao što je ranije objavljeno, HT će na početku godine objaviti minimalnu ciljanu dividendu za svaku godinu, koja će biti u okviru raspona navedenog u politici dividendi. Za financijsku 2017. Uprava trenutno očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6 kuna po dionici.


Početkom siječnja 2017. godine HT je stekao 76,53 posto udjela u Crnogorskom Telekomu, za kupovnu cijenu u iznosu od 123,5 milijuna eura.


»To je prvi korak u regionalnoj ekspanziji HT-a. Mi nastavljamo pratiti prilike za širenje, ali smo izuzetno zadovoljni da je taj proces urodio jednom ovakvom dobrom akvizicijom«, zaključio je Tomašković.