Zaštićena oznaka izvornosti

Tolušić zadovoljan delegiranim aktom EK-a o teranu

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Drago mi je da smo Europsku komisiju uvjerili da hrvatski vinari imaju legitimno pravo proizvoditi i tržiti vino uz oznaku sorte teran unutar zaštićene oznake izvornosti – Hrvatska Istra. Zadovoljan sam ovakvom odlukom i smatram kako Europska komisija nije mogla ignorirati veliki broj povijesnih i tehničkih dokaza temeljem kojih se hrvatskim vinarima dozvoljava nastavak proizvodnje vina sorte teran, kao i desetljećima do sada«, izjavio je u priopćenju ministar Tolušić



ZAGREB Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izrazio je u petak zadovoljstvo odlukom Europske komisije koja je usvojila delegirani akt koji će hrvatskim proizvođačima vina, kada stupi na snagu, dati pravo označavanja vina nazivom sorte teran za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra.


Europska komisija u petak je konačno usvojila delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, koje je Slovenija na razini EU-a zaštitila oznakom zemljopisnog podrijetla. Komisija je usvojila delegirani akt u kojem su navedeni uvjeti pod kojima se ime sorte teran može staviti na etiketama vina pod zaštićenom oznakom izvornosti ‘Hrvatska Istra’, kaže se u priopćenju Komisije.


Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da su time prihvaćeni hrvatski zahtjevi za izuzećem s ciljem stjecanja prava korištenja naziva teran u označavanju.




»Drago mi je da smo Europsku komisiju uvjerili da hrvatski vinari imaju legitimno pravo proizvoditi i tržiti vino uz oznaku sorte teran unutar zaštićene oznake izvornosti – Hrvatska Istra. Zadovoljan sam ovakvom odlukom i smatram kako Europska komisija nije mogla ignorirati veliki broj povijesnih i tehničkih dokaza temeljem kojih se hrvatskim vinarima dozvoljava nastavak proizvodnje vina sorte teran, kao i desetljećima do sada«, izjavio je u priopćenju ministar Tolušić.


Nastavno na objavu na Portalu za bolju regulativu nacrta delegiranog akta, Ministarstvo poljoprivrede ističe i da je odlučilo objaviti puni sadržaj dopisa koje je u prethodnom razdoblju uputila Europskoj komisiji vezano uz navedenu problematiku.


»Ova je odluka donesena radi pune transparentnosti cijelog procesa te pružanja svih relevantnih informacija zainteresiranoj javnosti o stručnim, povijesnim i pravnim razlozima na kojima je RH bazirala svoj zahtjev«, navodi se u priopćenju Ministarstva, koje je te dokumente odnosno dopise bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine od 13. svibnja 2013. i 16. travnja 2014. objavilo na svojim internet stranicama (http://www.mps.hr/default.aspx?ID=19019).


U njima se uz ostalo objašnjava zaštita imena teran na razini EU i na razini Slovenije, rezultati znanstvenih istraživanja o sortama grožđa refošk i teran (teran Slovenci proizvode od grožđa sorte refošk, dok ga u Istri prave od grožđa sorte teran), povijesni i ekonomski značaj terana za Istru i Hrvatsku, itd.


Iz Ministarstva naglašavaju kako je odluka Europske komisije donesena temeljem konzultacija sa svim zemljama članicama i nakon provedene javne rasprave.


Nakon današnje odluke Europske Komisije delegirani se akt sada šalje u Europski parlament i Vijeće EU-a, gdje će proći uobičajenu proceduru prije nego što se objavi u službenom glasilu EU-a i tako stupi na snagu.


Delegiranim se aktom za istarski teran prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, uz određene uvjete. Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra – teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ ‘teran’ biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra).