Ministar u Vukovaru

Tolušić: ‘Kupujmo hrvatsko! Uvoz zamijenimo potrošnjom domaćih proizvoda’

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Nemojte mi više nikada kukati da nešto uvozimo. Uvozimo puno toga, a za to smo sve sami krivi. Znači, hoćemo kupovati mlijeko s hrvatskih farmi. U redu, ali onda naš mljekar mora kupovati meso s hrvatskih farmi, a ako želimo da naš proizvođač meda prodaje svoj med u Hrvatskoj onda i on mora kupovati kruh s hrvatskim farmi ili brašno s hrvatskih polja. Dakle, mi smo ti koji možemo diktirati potrošačke trendove«, kazao je Tolušić



VUKOVAR Uvoz poljoprivrednih proizvoda je velik, a za promjenu takva stanja treba potaknuti kupnju i potrošnju kvalitetnih domaćih proizvoda, ocijenio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je u Vukovaru sudjelovao na manifestaciji u sklopu promotivne kampanje»Naše domaće, sada i ubuduće«.


»Nemojte mi više nikada kukati da nešto uvozimo. Uvozimo puno toga, a za to smo sve sami krivi. Znači, hoćemo kupovati mlijeko s hrvatskih farmi. U redu, ali onda naš mljekar mora kupovati meso s hrvatskih farmi, a ako želimo da naš proizvođač meda prodaje svoj med u Hrvatskoj onda i on mora kupovati kruh s hrvatskim farmi ili brašno s hrvatskih polja. Dakle, mi smo ti koji možemo diktirati potrošačke trendove«, kazao je Tolušić.


Pozvao je hrvatske građane da kupuju hrvatske proizvode jer su to, kako je kazao, najkvalitetniji proizvodi na svijetu.




U izjavi novinarima Tolušić je kazao kako se po njegovom mišljenju kroz provedbu poljoprivredne politike puno više novca moglo usmjeriti u mjere za mlade poljoprivrednike i primarnu proizvodnju.


»Mi smo naš novac raspršili na puno mjera i mislim da smo tu mogli stvari usmjeriti prema puno bržem razvoju poljoprivredne proizvodnje. Imamo vrijedne poljoprivrednike, ali dakako da nismo konkurentni s njemačkim ili austrijskim poljoprivrednicima, jer oni ovakve programe koriste već 20-30 godina, a mi zadnje dvije«, rekao je Tolušić.


On je obišao brojne štandove postavljene s domaćim poljoprivrednim proizvodima u hotelu Lav te razgovarao s proizvođačima.


Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać istaknuo je da su promotivne kampanje poput »Naše domaće, sada i ubuduće« od nemjerljivog značaja što, kako je rekao, pokazuju podaci po kojima je prošle godine povećan broj proizvoda koji nose oznaku i broj proizvođača koji su se uključili, kao i volumen proizvodnje koji nosi oznaku kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije.


»Sve se to događa pod pritiskom i željom potrošača da raspolažu s informacijama i o kvaliteti, ali i o podrijetlu proizvoda«, ustvrdio je Barać.Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako Vukovarsko-srijemska županija čini velike napore kako bi se unaprijedila proizvodnja na OPG-ovima te je osnovala agro klaster želeći potaknuti domaće proizvođače na udruživanje.

Na skupu je održana i radionica o mjerama Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike te prezentacija o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu za predstavnike jedinica lokalne samouprave.