Nove "domoljubne afere"

Tjednik koji je srušio Vladu otkriva da se HDZ financirao sumnjivim ruskim kapitalom: Ruskim novcem platili Nijemcima izradu gospodarskog programa

P. N.

Ilustracija: naslovnica / Nacional

Ilustracija: naslovnica / Nacional



Tjednik Nacional, čiji napisi o poslovnim vezama supruge Tomislava Karamarka i MOL-ovog lobista Joze Petrovića su naposlijetku doveli do pada Vlade, u novom broju objavljuje da je Hrvatska demokratska zajednica njemačkom IFO institutu izradu gospodarskog programa stranke platila novcem koji potječe od ruskih donacija nejasnog porijekla.


Donedavni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, navodi Nacional, “uvukao je tu stranku u još jednu veliku aferu, jer je pod okriljem instituta poslovne tajne, mimo znanja većine članova stranke, iz nepoznatih razloga dopustio da HDZ primi milijunske donacije ruskog kapitala zasad nejasnog porijekla”.


– Pritom se vodilo računa da se porijeklo tog kapitala maskira putem više zaklada, a potom se tako doniranih 2,6 milijuna kuna iskoristilo za plaćanje njemačkog Ifo instituta. HDZ je troškove izrade gospodarskog programa koji je za njih radio njemački Ifo institut platio preko svoje Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Sredstava za plaćanje Ifo instituta na račun Zaklade hrvatskog državnog zavjeta došla su od donacije koju joj je uplatila Zaklada Nova pokoljenja, povezana s tvrkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine iza kojih, kako se sumnja, stoji ruski kapital, odnosno poduzetnica Oksana Dvinskykh, bliska prijateljica bračnog para Karamarko, navodi se u tjedniku Nacional.




Spomenuta Oksana Dvinskykh, otkrivaju nadalje novinari tjednika, “privukla je pozornost javnosti nakon što su prošle godine finski mediji otkrili da je hrvatska tvrtka Migrit (solarna) energija kupila 14 posto udjela u finskoj tvrtki Voimaosakeyhtiö SF, većinskom vlasniku finskoga konzorcija Fennovoima, kako bi uložili 158 milijuna eura u gradnju finske nuklearne elektrane Hanhikivi”.


– Problem je bio u tome što su nadležna tijela i u konačnici direktno finska vlada stopirali tu operaciju zbog sumnje da je investicija u finsku nuklearnu elektranu preko hrvatske tvrtke išla isključivo kako bi se prikrilo to da je zapravo riječ o ruskom kapitalu. Tako se pokušao sakriti pravi izvor novca. Pokazalo se da je ruski kapital preko tvrtke registrirane u Hrvatskoj, koja je članica EU-a, pokušao diskretno ući u ozbiljne poslove povezane s nuklearnom energijom u Finskoj, kako bi se zaobišle sankcije i ograničenja EU-a, ističe se u napisu Nacionala.


U srpnju prošle godine, podsjetimo, finski mediji otkrili su da je Oksana Dvvinskykh  doputovala u Helsinki s bračnim parom Karamarko. Supruga Tomislava Karamarka, podsjeća Nacional, preko svoje agencije Drimia radila je poslove PR-a za tvrtku Migrit energija.


– Ana Karamarko izjavila je da je za Migrit energiju radila samo posao otvorenja solarne elektrane Orahovica. Iz HDZ-a su pak novinarima tada rekli da su se Ana i Tomislav Karamarko u istom avionu s Oksanom Dvinskykh našli slučajno, jer je njihov šef išao na skup poslovnih ljudi iz Europe „The Northern Light Summit”, navodi se u novom broju Nacionala.


Također, navi se i izjava Davora Stiera, koji kaže: “Smatrao sam da nam suradnja s takvom zakladom ne treba, a kad je Karamarko odbio skinuti s ugovora klauzulu tajnosti, nisam htio potpisati izvješće za 2015. godinu”