Za sigurnu školu

Tisuće profesora danas prosvjeduje protiv nasilja u školama: “Svi smo mi Franjo”

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Screenshot RTL/Facebook

Foto Screenshot RTL/Facebook

Povod prosvjedu slučaj je iz Čakovca gdje je profesor Franjo Dragičević, nastavnik Tehničke škole, kažnjen opomenom zbog fizičkog nasrtaja na učenike



ZAGREB U znak prosvjeda protiv rastućeg nasilja u školama, danas će se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu okupiti učitelji, profesori i ostali građani koji smatraju da razina sigurnosti u školi nije na zadovoljavajućoj razini i da treba pokrenuti promjene.


Skup »Za sigurnu školu« u organizaciji Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod, mreže Nastavnici organizirano i Školske zbornice započet će oko podneva na središnjem zagrebačkom trgu, a očekuje se da će se na njemu okupiti više tisuća ljudi.


Okupljanje će započeti u 11 sati kod Hrvatskog narodnog kazališta, ispred Učiteljskog doma, a zatim će se prosvjednici prošetati do središnjeg trga gdje će skup početi u simboličnih 12,05 sati, u znak da je za obračun s nasiljem u školama prošao svaki prihvatljivi rok.




Profesori i učitelji već godinama bez uspjeha traže da se nastavnici, kako bi se bolje zaštitili od nasilja, statusno izjednače sa zaposlenima u zdravstvu.


Ljetos je 10.000 učitelja potpisalo peticiju s takvim zahtjevom, ali rezultata nema. Dok ministrica Divjak najavljuje akcijski plan, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je da širenje popisa posebno zaštićenih zanimanja u aktualnim izmjenama Kaznenog zakona »nije dobro«.


Povod prosvjedu slučaj je iz Čakovca gdje je profesor Franjo Dragičević, nastavnik Tehničke škole, kažnjen opomenom zbog fizičkog nasrtaja na učenike. Njegov je slučaj pokrenuo lavinu nezadovoljstva nastavnika kroz kampanju »Svi smo mi Franjo«, gdje su masovno iznijeli svoja svjedočanstva o nasilju koje prema njima čine učenici.


Prosvjed podržava i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji je u listopadu održao prosvjed u školama iniciran događajem iz Elektrostrojarske škole Varaždin gdje je učenik fizički napao nastavnika tijekom nastave. Zanimanje nastavnik, kažu u tom sindikatu, postalo je najugroženije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškolskim obrazovanjem.