Slučaj Florije Galić

‘Ti si jedno obično ništa’: Pomoćnik ministra izvrijeđao članicu HDZ-a, pisala je Plenkoviću, ali ništa

Dražen Ciglenečki

Jure Šarić, Foto: Davor Puklavec/PIXSELL - D. Jelinek, Novi list

Jure Šarić, Foto: Davor Puklavec/PIXSELL - D. Jelinek, Novi list

Jure Šarić, pomoćnik ministra Butkovića, rekao mi je da ga ne zanimam ni kao žena jer sam beznačajna, »jedno obično ništa«. Njegov bijes je bio toliko izražen da se usuđujem reći da sam muškarac, da bi me fizički napao, istaknula je članica HDZ-a Floria Galić u pismu Plenkoviću



ZAGREB -Članica HDZ-a Floria Galić tvrdi da je predsjednik Područnog odbora stranke u zagrebačkom Stenjevcu, Jure Šarić, pomoćnik ministra Olega Butkovića, nemilosrdno, čak seksistički vrijeđa i omalovažava. O tome je prije mjesec i pol dana pisala i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, upozoravajući ga da je Šarić, doduše, dosad nije fizički napadao, ali da nije sigurna neće li uskoro biti »slučaj Tomašević u HDZ-u Stenjevec«.


Prva žalba u rujnu


Kako nam je Floria Galić jučer rekla, Plenković joj još nije odgovorio, kao niti glavni tajnik Gordan Jandroković, politički tajnik Davor Stier, predsjednik Gradskog odbora Andrija Mikulić i Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, kojima je također poslala isti dopis.


Ona se na Juru Šarića prvi put žalila Plenkoviću u rujnu prošle godine. Tada su razlozi bili isključivo političke prirode. Područni odbor, čiji je član i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, raspustio je tri od šest temeljnih stranačkih ogranaka na svom području. Šarić je to predložio s obrazloženjem da je u jednom od tih ogranaka predsjednik napustio HDZ, u drugom čelni čovjek podnio ostavku, a u trećem da su narušeni međuljudski odnosi.




Članovi ovog Područnog odbora, kojih je, inače, u Zagrebu ukupno 17, izjašnjavali su se elektronskim putem o toj odluci i ona je dobila većinu, pri čemu je Brkić glasovao protiv raspuštanja »budući da mu nisu jasni kriteriji po kojima je došlo do ovog prijedloga«.


No, Floria Galić smatrala je da Šarić nije poštovao propisanu proceduru, da njegov prijedlog zapravo nije dobio dovoljan broj glasovao i o tome je izvijestila Plenkovića. U tom mu je pismu iznijela još neke primjedbe na Šarićevo vođenje Područnog odbora HDZ-a, »po principu ili si sa mnom ili si protiv mene«. Izrazila je, primjerice, nezadovoljstvo načinom na koji su složene HDZ-ove liste na mjesnim izborima u Stenjevcu. Istovremno su raspušteni ogranci podnijeli žalbe Gradskom odboru.



Saborski zastupnik Ivan Ćelić, tajnik Gradskog odbora, rekao nam je da Floria Galić nema pravo i da je Šarić postupao u skladu sa Statutom.


– Mi smo odbacili sve žalbe. Područni odbor je na prijedlog predsjednika Šarića imao osnove za raspuštanje jednog temeljnog odbora, a dva preostala ogranka više nisu imala predsjednika i logično je bilo formirati povjerenstvo do izbora. U jednom ogranku izbori su već održani, a u drugom će biti ovaj tjedan. Sve je, dakle, legalno – kazao nam je Ćelić. Šarić, znači, i dalje uživa puno povjerenje Gradskog odbora HDZ-a.



Drugi dopis Florije Galić predsjedniku HDZ-a uslijedio je 22. siječnja, a prethodila mu je sjednica Područnog odbora na kojoj ju je, kako tvrdi, Šarić izvrijeđao »kao ženu, članicu HDZ-a i kao čovjeka«. Ona je na tom sastanku ponovila primjedbe na raspuštanje tri ogranka, a pomoćnik ministra je, napisala je Plenkoviću, reagirao na sljedeći način: »Tko si ti da se usudiš pisati i slati mailove središnjici HDZ-a. TI si nitko i ništa, svi ti se smiju u središnjici HDZ-a i Gradskom odboru. Ti me uopće ne zanimaš ni kao žena jer si beznačajna. Ja sam pomoćnik ministra, član nadzornih odbora i raznih povjerenstava. Tebe nitko i ne zna jer ti si jedno obično ništa. Gradski odbor nikad neće riješiti te žalbe i nikad nećete dobiti odgovore od Andrije Mikulića i Ivana Ćelića, a ja ću se pobrinuti da te izbace iz HDZ-a«.


Okrutna istina


»Ovo vrijeđanje mene i moje osobnosti s elementima seksističkog ponašanja Jure Šarića trajalo je preko jedan sat. Njegov bijes je bio toliko izražen da se usuđujem reći da sam muškarac, da bi me fizički napao«, istaknula je članica HDZ-a u pismu Plenkoviću. Dodala je da je moguće da će na idućoj sjednici Područnog odbora Šarić i fizički na nju nasrnuti, »pa bismo mogli imati ‘slučaj Tomašević’ u HDZ-u Stenjevec«.


Floria Galić bila je jučer iznenađena kad smo joj rekli da posjedujemo ovu dokumentaciju, ali je potvrdila da je ona autentična.


– Da, sve je to točno. Šarić se tako ponaša prema meni i o tome sam pisala predsjedniku HDZ-a i drugima. Istina je takva kakva je, okrutna, a nešto slično meni doživjela je u HDZ-u Anja Šovagović. Nije mi još stigao nikakav odgovor, ali najvažnije bi bilo da Gradski odbor riješi naše žalbe na raspuštanje temeljnih ogranaka – kazala nam je Floria Galić.


Šarić, pak, smatra da »sve to nije vrijedno spomena« i samo nas je uputio na Gradski odbor. U službenom zapisniku sjednice Područnog odbora, na kojoj je Šarić navodno i seksistički vrijeđao kolegicu iz stranke, piše da je on tamo rekao da je Floria Galić na izborima u gradskoj četvrti Stenjevec došla na peto mjesto liste HDZ-a zahvaljujući »intervenciji iz vrha stranke« i da je zato »samu sebe diskvalificirala u pogledu bilo kakvog vlastitog, aktualnog, ali i budućeg moralno-etičkog kredibiliteta i vjerodostojnosti«. »Također je spomenuo da su Florijine ambicije daleko nadrasle njene radne kapacitete, te da stremi pozicijama kojima svojim karakteristikama nikako nije dorasla«, rekao je Šarić prema spomenutom zapisniku.