Počast velikom piscu

Tešanj organizira znanstveni skup o Lovrenoviću

Boris Pavelić

Ivan Lovrenović / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ivan Lovrenović / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Miljenko Jerković, Ivan Šarčević, Enver Kazaz, Drago Bojić, Gojko Tešić, Milorad Popović, Seid Serdarević, Nerzuk Ćurak i Ivica Đikić samo su neki od sudionika znanstvenoga skupa „O djelu Ivana Lovrenovića“ koji će u prosincu biti održan u Tešnju, gradiću u sjevernoj Bosni



Miljenko Jerković, Ivan Šarčević, Enver Kazaz, Drago Bojić, Gojko Tešić, Milorad Popović, Seid Serdarević, Nerzuk Ćurak i Ivica Đikić samo su neki od sudionika znanstvenoga skupa „O djelu Ivana Lovrenovića“ koji će u prosincu biti održan u Tešnju, gradiću u sjevernoj Bosni.


U povodu 75. godišnjice Lovrenovićeva rođenja, a u sklopu tradicionalnih Dana grada Tešnja, skup organizira tamošnji Centar za kulturu i obrazovanje.


U najavi skupa podsjeća se kako je Ivan Lovrenović „jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i hrvatskih pisaca i intelektualaca kraja 20. i prvih decenija 21. stoljeća“.




Lovrenović je „jedan od ponajboljih suvremenih romansijera u bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj književnosti, a njegovi putopisi i ritmizirana proza spadaju u same vrhunce tih žanrova u pomenutim litearurama“.


Svojim publicističkim opusom, „njegovom analitičnošću i zalaganjem za odbranu etičkih i humanističkih vrijednosti“, Lovrenović je „zavrijedio status humanistički i etički angažiranoga intelektualca“.


Usprkos svemu tome, „o Lovrenovićevom djelu do sada je pisano sporadično, pa je od ključne važnosti i za hrvatsku i za bosanskohercegovačku književnu povijest, kritiku i kulturu osvijetliti to djelo iz različitih uglova, te na interdisciplinaran i sintetski način“, stoji u najavi.


U organizacijskom odboru skupa „O djelu Ivana Lovrenovića“, koji će se održati 7. i 8. prosinca u Tešnju,  sarajevski je pisac i sveučilišni profesor književnosti Enver Kazaz, književna kritičarka iz Beograda Ljiljana Šop, pisac Miljenko Jergović, pjesnik i ravnatelj tešanjskog Centra za kulturu i obrazovanje Amir Brka te tešanjski ilustrator Miralem Brkić.