Borba protiv raka

Terry Fox Run: Više od šest tisuća trkača na humanitarnoj trci na zagrebačkom Jarunu

Hina

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL



 Humanitarna trka Terry Fox Run, kojoj je cilj ojačati borbu protiv raka, održana je u nedjelju poslijepodne na zagrebačkom Jarunu po 18 put.


Okupilo se više od šest tisuća građana, koji su trčali, sudjelovali na koturaljkama, hodali ili vozili bicikla, od kojih su brojni za humanitarne svrhe kupili jednu od dvije tisuće majica tiskanih za tu namjenu.


Ta posjetitelji akcije koju je organiziralo Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, kupovali su štrukle hotela Esplanade i kanadske palačinke s javorovim sirupom, od koje su prihodi išli u humanitarne svrhe.




Ministar zdravstva, izaslanik predsjednika Vlade Milan Kujundžić dao je znak za početak trke i kazao da su svi okupljeni na jednom tragu. To je dostojanstven i solidaran odnos prema bolesnima. »Ne zaboravimo bolesne«, poručio je ministar Kujundžić.


Okupljene su pozdravili i podržali njihovu solidarnost veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga, pomoćnik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković Neven Soić, te posebni savjetnik za zdravstvo i sport Predsjednice RH Tomislav Madžar.


Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 6.3 milijuna kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković u svrhu daljnjeg istraživanja raka.


Dašanja, trka na kojoj su, kako je rekao savjetnik za zdravstvo i sport Predsjednice RH Tomislav Madžar, »pobijedili svi«, središnji je dio manifestacije koja će kroz razne oblike prikupljanja sredstava potrajati do potkraj godine.


Tijekom proteklih 17 godina akcija je okupila više od 100 tisuća sudionika u Hrvatskoj.


Terrance Stanley »Terry« Fox (1958. -1981.), kanadski humanitarac, sportaš i borac protiv raka, postao je poznat po svome Maratonu nade, utrci kroz Kanadu koju je trčao s umjetnom nogom kako bi skupio novac za istraživanje raka.


U spomen na njega svake godine u rujnu ljudi iz raznih zemalja sudjeluju u utrci Terry Fox Run, najvećoj jednodnevnoj akciji prikupljanja novca za borbu protiv raka.