Vremenska prognoza

Temperature i dalje ostaju iznadprosječne. Od snijega o kojem se pričalo niti – “s”

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Premda neće biti stabilno, posvuda mirno i tiho, stalno biometeorološki povoljno i suho – i u nastavku ovoga tjedna, i početkom sljedećega – postoji samo mala vjerojatnost znatnijih nevolja zbog (ne)vremena. Izmjenjivat će se sunčanija i oblačnija razdoblja, uz koja će biti i povremene mjestimične kiše – u srijedu uglavnom gdjekoje kapi, a zamjetnijih će količina u većini Hrvatske biti potkraj četvrtka i u prvome dijelu petka, te ponovno vjerojatno u utorak. Mogućnost pahulja trenutačno postoji samo u gorju, a i to za veljaču gotovo i nije vrijedno spomena.


No, svakako zaslužuje spominjanje povremeno umjeren, mjestimice prolazno i jak vjetar – bura i tramontana na Jadranu u srijedu i petak, kao i na kopnu jugozapadnjak, na Jadranu ponegdje i jugo u četvrtak, te ponovno u nedjelju i ponedjeljak. Uz sve to – temperatura zraka bit će i dalje većinom viša od prosječne za drugo desetodnevlje veljače. Ali naravno, to ne znači izostanak temperaturnih “minusa”. Povremeno će ih biti u noći i tijekom jutra u kopnenom području, osobito u četvrtak i nedjelju, najavljuje HRT-ove meteorolog Zoran Vakula.


U srijedu će na istoku Hrvatske biti više sunčanog vremena nego u utorak, a vjerojatnost za poneku kap kiše je mala. No, povremeno će biti prolazno umjerene naoblake, osobito ujutro. Puhat će slab, samo rijetko i umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutro će biti malo hladnije nego u utorak, a dnevna će temperatura biti većinom od 10 do 13 °C. U središnjoj Hrvatskoj nakon većinom vedre noći jutro će biti hladno, ponegdje uz temperaturu nižu od 0 °C. Danju će uz barem djelomice vrijeme te slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar temperatura biti od 10 do 13 °C.




U gorskim će predjelima povremeno biti umjerene naoblake, ali će posvuda biti djelomice sunčano, na sjevernom Jadranu i pretežno sunčano. Vjetar će na moru okrenuti na sjeverozapadni, većinom umjeren, prolazno i jak – slabjet će u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura u gorskim predjelima od -1 do 2 °C, na moru od 4 do 9 °C, na otocima i do 11 °C, najviša dnevna bit će uglavnom od 9 do 13 °C. 


U Dalmaciji pretežno sunčano. Doduše, zbog sjeverozapadnjaka koji će mjestimice biti umjeren, na otvorenome prolazno i jak, temperatura će biti malo niža nego u utorak, ali će i dalje biti iznadprosječno toplo. Jednako i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz obilje sunca i povremeno umjeren sjeverozapadnjak jutarnja temperatura na obali i otocima biti od 6 do 12 °C, u unutrašnjosti od 2 do 4 °C, a dnevna posvuda od 14 do 17 °C.”


I sljedećih dana bit će i oblaka i sunčanih razdoblja. Mjestimične kiše u kopnenom će području biti u noći na petak i petak prijepodne te ponovno početkom sljedećeg tjedna. U četvrtak, kao i u dane vikenda, bit će sunčanije, ali vjetrovitije te uz južinu i toplije. 


Na Jadranu će uglavnom sunčano biti u većem dijelu tjedna. Prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom vrlo je vjerojatno potkraj četvrtka na sjevernom dijelu, u petak i drugdje. Vjetar će sa sjeverozapadnog u četvrtak okrenuti na južni i jugo, zatim ponovno na sjeverozapadnjak. I dalje će se zadržati iznadprosječno toplo za doba godine”., prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.