Snašli se

Telegram otkrio da su Kujundžići spornu kuću kupili sami od sebe, evo kako im je to uspjelo

Portal Novilist.hr

Milan Kujundžić sa suprugom Tatjanom / Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Milan Kujundžić sa suprugom Tatjanom / Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Kujundžići su kuću u Markuševcu 2010. godine otkupili od tvrtke Zidni vrt d.o.o., u vlasništvu ministrove supruge Tatjane Kujundžić. Tvrtka je danas u likvidaciji



Ministar zdravstva Milan Kujundžić, otkrio je Telegramov Andrej Dimitrijević, spornu obiteljsku kuću u zagrebačkom Markuševcu kupio je sam od sebe, točnije tu nekretninu ministar i njegova supruga kupili su iz njezine građevinske firme prije likvidacije. Podsjetimo, Kujundžić je jučer izvijestio da je kuću kupio 2010. godine kreditom od 100.000 eura, a da je njezina vrijednost po stručnoj procjeni bila oko 120.000 eura, dok danas vrijedi oko 250.000 eura.


Naveo je da su za kuću od 120 četvornih metara on i supruga 2010. godine podigli kredit u PBZ-u od 100.000 eura, uz kamatnu stopu od 6,4 posto. Ističe da je kupoprodaju izvršio “u vrijeme kad su tržište nekretnina i cijene bile na najnižoj razini”.


Šest godina kasnije, sedam mjeseci prije nego što je postao ministar, dodao je Kujundžić, reprogramirali su kredit u PBZ-u kreditom od 65.000 eura, koji je njegova supruga podigla u OTP banci, uz kamatu od 2,99 posto.




No, Telegram je danas otkrio da su Kujundžići kuću u Markuševcu 2010. godine otkupili od tvrtke Zidni vrt d.o.o., u vlasništvu ministrove supruge Tatjane Kujundžić. Tvrtka je danas u likvidaciji, a bavila se izgradnjom stambenih i poslovnih prostora. Godinu dana nakon ove transakcije, u kojoj je direktorica i vlasnica tvrtke, Tatjana Kujundžić, kuću prodala suprugu i sebi, račun tvrtke je blokiran. Zidni vrt d.o.o. likvidiran je 2014. godine.


Iz ugovora o kupoprodaji, kojim Telegram raspolaže, jasno se vidi kako je prodavatelj tvrtka Zidni vrt koju zastupa Tatjana Kujundžić, a kupci su Tatjana i Milan Kujundžić kao privatne osobe. Vrijednost kuće navedena je kao 100.000 eura, s uključenim PDV-om. Kako bi mogli realizirati otkup kuće, Kujundžići u isto vrijeme podižu stambeni kredit u PBZ-u, koji glasi na suprugu, s ministrom kao solidarnim dužnikom.


Prema ugovoru o kreditiranju, vještaci PBZ-a istu su kuću u tom trenutku procijenili drastično drugačije: 2,3 milijuna kuna, odnosno 316 tisuća eura. Kupoprodajni ugovor sklopljen je 30. kolovoza 2010., a ugovor s bankom dva tjedna kasnije, 15.9.2010.


Dakle, u trenutku kada su iz vlastite tvrtke kupovali kuću za 100 tisuća eura, obitelj Kujundžić uzima kredit za koju vještaci PBZ-a tu istu nekretninu procjenjuju na gotovo tri puta viši iznos.


Ispada da je obitelj Kujundžić stan u luksuznoj novogradnji platila 760 eura po kvadratu i pritom besplatno dobila dvije velike terase, garažu za dva automobila i uređeni vrt od 178 kvadrata.


Povjerenstvo: Kujundžić podnio novu karticu pa shvatio da mu se “omakla greška”


Glasnogovornica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Martina Jurišić izjavila je u četvrtak da je ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu podnio novu imovinsku karticu, no ona neće biti objavljena jer se ministru u njezinu ispunjavanju “omakla greška”.


Nakon što je ministar zdravstva u četvrtak izjavio da je Povjerenstvu za sukob interesa predao novu imovinsku karticu, glasnogovornica povjerenstva tu je informaciju djelomično potvrdila.


Jurišić je Hini kazala kako je Kujundžić uistinu predao novu imovinsku karticu, ali ju je istoga dana povukao jer je u njoj uočio grešku.


“Dužnosnik je u srijedu podnio karticu, međutim, javio je povjerenstvu da mu se omakla nekakva greška i da će podnijeti novu karticu te zamolio da ne objavljujemo tu karticu”, kazala je Jurišić.


Dodala je da Kujundžić još nije dostavio novu karticu, a jučerašnja imovinska kartica neće biti objavljena.


Kujundžić je danas ustvrdio da je novu imovinsku karticu nadopunio informacijama koje se odnose na način kupovine nove kuće s okućnicom u Zagrebu, čiju je vrijednost procijenio na milijun i pol kuna, te na njegova primanja kako bi se razjasnilo kako je nastala njegova ušteđevina.


Ponovio je da oko kupnje nove kuće nema ništa sporno – kupljena je kreditom u PBZ banci s kamatnom stopom od 2 posto, koju imaju svi liječnici u Hrvatskoj, 55.000 eura dao je iz svoje ušteđevine, a 40.000 eura posudio je od obiteljskog prijatelja, iz njegovih studentskih dana.


Ustvrdio je kako je dug od 40.000 eura posuđenih od prijatelja već ranije bio unesen u karticu te da je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa poznato ime tog prijatelja.


U Kujundžićevoj imovinskoj kartici iz prosinca 2019. godine navedeno je kako je ta kuća kupljena novčanom pozajmicom i bankovnim kreditom, ali nije preciziran iznos prijateljske pozajmice niti od koga je posudio taj novac.


Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković rekla je Hini da javni dužnosnici u imovinskoj kartici trebaju navesti svoje novčane obveze, jednako prema fizičkim i pravnim osobama.


Potvrdila je kako je to tijelo pokrenulo postupak provjere podataka iz Kujundžićeve imovinske kartice. U tom postupku usporedit će podatke iz imovinske kartice s podacima zatraženima od nadležnih tijela – Porezne uprave, zemljišno-knjižnih odjela i drugih tijela.