Rezultat porezne olakšice

Tedeschi nagrađuje radnike s 4600 kn plus 1500 kn božićnice i 600 kn dara za djecu

P. N.

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak

Iako mjera ne pridonosi većem smanjenju troškova, većina poslodavaca itekako je spremna iskoristiti mogućnost nagrađivanja svojih zaposlenika, rekao je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a



Vlasnik Atlantica Emil Tedeschi prvi će iskoristiti dobivenu poreznu olakšicu za dodatno nagrađivanje radnika. Uz 1500 kuna božićnice i 600 kuna dara za djecu, svaki od 1800 zaposlenih u nekoj od Atlanticovih kompanija u Hrvatskoj u prosincu će primiti i 4600 kuna bonusa zbog odličnih poslovnih rezultata, piše Večernji list.


Izračunali smo da će kompanija poznata po tome što je svoje članove uprava i top-menadžment često nagrađivala dionicama, prvi put ove godine radnicima isplatiti približno 8,3 milijuna kuna bonusa te 2,7 milijuna kuna božićnice.Tri od četiri poslodavca, kazali su HUP-u, već će u prosincu iskoristiti povećanje neoporezivog dijela dohotka za podizanje iznosa prigodnih nagrada. Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić kaže da je u anketi koju je proveo HUP sudjelovalo 200 tvrtki, a njihove pozitivne odgovore iskoristio je da bi pohvalio namjeru Vlade da poveća neoporezivi dio naknade s 2500 na 7500 kuna. Veće božićnice izvan plana?

– Ovakvi potezi Vlade dobrodošli su u poslovnoj zajednici. Iako mjera ne pridonosi većem smanjenju troškova, podaci govore u prilog tome da je većina poslodavaca itekako spremna iskoristiti mogućnost nagrađivanja svojih zaposlenika. Stoga želimo potaknuti i podržati Vladu u svim prijedlozima koji će ići u smjeru snažnijeg rasterećenja poslovanja – naveo je Majetić.


Hrvatska udruga poslodavaca ne spominje kolike će biti božićnice niti navode imena tvrtki koje će ih isplatiti. Agrokor je sam objavio da će, prema dogovoru sa sindikatima, zaposlenici dojučerašnjih Todorićevih kompanija dobiti 500 kuna više – 1500 kuna plus 600 kuna dara za djecu.


S poklon-paketima i prigodnim božićnim predstavama za više od 9000 djece, Agrokor će pred sam kraj godine svojim zaposlenicima ukupno isplatiti više od 35 milijuna kuna kao vid zahvale na njihovu radu i doprinosu, priopćila je izvanredna uprava.Visoko učilište Algebra sa 150 stalno zaposlenih radnika nastojat će, kažu, isplatiti 10 do 15 posto više nego prošle godine, kada su isplatili 2500 kuna. Prvi čovjek Algebre Hrvoje Balen kaže da je iluzorno očekivati od poslodavaca da već u prosincu iskoriste maksimalni dopušteni iznos.– S pozicije osobe koja je bila uključena u pregovore o poreznoj reformi, moram reći da sam bio zatečen mogućnošću da se isplata omogući već od 1. prosinca 2018. godine – kaže Balen te podsjeća da isplata božićnice mora biti rezultat dobrog poslovanja i planiranja.

– Ne mogu reći da je to bila nečija namjera, ali pritisak radnika i sindikata prebacio se na poslodavce. Porezna reforma nije nam donijela uštede koje možemo preko noći preusmjeriti na radnike jer poreznog rasterećenja poslodavaca i nema. Nadam se da će u Vladi shvatiti da iduće godine moraju provesti ozbiljnu reformu koja će rasteretiti rad – kaže Balen.


Sindikalist Krešimir Sever kaže da sindikati nisu pojačali pritisak prema tvrtkama te još uvijek čekaju da vide sadržaj Pravilnika o porezu na dohodak koji bi trebao navesti uvjete za isplatu neoporezive naknade.


– Postoje određeni kontakti i razgovori, ali svi čekaju Pravilnik. Ne mogu potvrditi navode HUP-a da će 74 posto poslodavaca povećati iznos božićnice jer nemam takvu informaciju. Prema nama predsjednici uprava izlaze s tvrdnjama da bi moglo biti problema s povećanim isplatama jer su one izvan plana – kaže Krešimir Sever (NHS). Iduće godine izdašnije Većina tvrtki koje smo kontaktirali još “važe” koliku će ove godine isplatiti božićnicu. U Prima Grupi kažu kako je lani njihovim radnicima isplaćen cijeli neoporezivi dio od 2500 kuna božićnice. Ove godine još nemaju konkretnu brojku.


No, sigurni su da će taj iznos biti iznad 3000, dok se iduće godine planiraju približiti iznosu od 7500 kuna. I u zagrebačkoj Fragariji najavljuju kako će nastojati što više iskoristiti novu mjeru koja će se, obećavaju, osjetiti već na božićnici, a po osnovi neoporezivog dijela od iduće će se godine svakog mjeseca radnicima isplaćivati 400 kuna više plaće.Više od 2000 zaposlenika Grupe Pivac, odnosno MI Vajda, PPK karlovačke mesne industrije te MI Braća Pivac ove će godine primiti božićnicu u iznosu od 1500 kuna, 300 kuna više u odnosu na prošlu godinu. Svi zaposlenici primit će i dar u naravi, a oni koji za to ostvaruju pravo i dar za dijete. – U sljedećoj ćemo godini razmotriti i mogućnosti korištenja najavljene odredbe o povećanju neoporezivog dodatka na plaću. Pozdravljamo ovu odredbu Vlade te se nadamo da je ovo samo prvi korak u stvaranju novih mjera koje će dovesti do poreznog rasterećenja plaća – poručili su iz Pivca.