"Zauzimanje Rijeke"

Tajne službe osujetile veću “invaziju” talijanskih fašista na Rijeku: ‘Planirali su doći na tri načina’

Hina

Foto društvene mreže

Foto društvene mreže

Tijekom dana s manjih aerodroma u Torinu, Pescari i Trstu prema Hrvatskoj su poletjela tri mala aviona tipa Piper. U svakom su bila dva putnika. Hrvatske sigurnosne službe imale su informacije o kojim je avionima riječ, njihove registracije te da su u njima upravo pripadnici ove fašističke skupine



Nekoliko desetaka pripadnika talijanske fašističke skupine koja sebe naziva »Vodoinstalateri« (»Gli Idraulici«) planiralo je u četvrtak izvesti performans ponovnog zauzimanja Rijeke, a na 100. godišnjicu okupacije u Rijeku su pokušali doći i s tri aviona, piše u petak Jutarnji list.


Dnevnik neslužbeno doznaje da je »invazija« talijanskih fašista na Rijeku pomno planirana. U Hrvatsku su namjeravali ući iz više pravaca – autobusima, motorima i malim avionima.


Tijekom dana s manjih aerodroma u Torinu, Pescari i Trstu prema Hrvatskoj su poletjela tri mala aviona tipa Piper. U svakom su bila dva putnika. Hrvatske sigurnosne službe imale su informacije o kojim je avionima riječ, njihove registracije te da su u njima upravo pripadnici ove fašističke skupine. Stoga je za sva tri aviona izdana zabrana ulaska u hrvatski zračni prostor.




Nisu na silu pokušali ući u Hrvatsku jer bi u tom slučaju morali intervenirati hrvatski borbeni avioni. No, »Vodoinstalateri« se nisu predavali. Vratili su se na mjesto polijetanja te su se u popodnevnim satima njih četvorica prebacili u dva nova Pipera i poletjeli prema Hrvatskoj, ističe Jutarnji.


Sletjeli su na aerodrom na Krku. Dočekali su ih pripadnici hrvatske policije i priveli na razgovor. Prema dostupnim informacijama, talijanski konzulat u Rijeci dobio je službenu najavu od sportskog kluba iz Pescare da će njihovi članovi avionom doći u Rijeku kako bi prisustvovali otvaranju večerašnje izložbe. No, nešto kasnije su javili da ipak odustaju od tog plana, navodi dnevnik.


Kako doznaje Jutarnji list hrvatske sigurnosne službe tijesno su surađivale po ovom pitanju s talijanskim kolegama te su uspjeli spriječiti ulazak većeg broja talijanskih fašista u Hrvatsku.


Dio njih koji su se pomiješali s bajkerima ili su putovali autobusima ipak se probio do Rijeke. Ubrzo nakon uhićenja dvojice provokatora društvenim mrežama počele su se širiti fotografije ovog čina i iskristaliziralo se tko je preuzeo zasluge za akciju, donosi Jutarnji list.