Kobni ubod komarca

TREĆA ŽRTVA VIRUSA ZAPADNOG NILA Preminuo stariji muškarac u Slavonskom Brodu

Ljerka Bratonja Martinović

Nl arhiva

Nl arhiva

Kako su nam potvrdili u toj bolnici, pacijent je bio srčani bolesnik, a imao je i problema s plućima, što je uz stariju dob pogodovalo smrtnom ishodu



ZAGREB Muškarac u dobi od 78 godina preminuo je u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu od posljedica infekcije virusom Zapadnog Nila.


Kako su nam potvrdili u toj bolnici, pacijent je bio srčani bolesnik, a imao je i problema s plućima, što je uz stariju dob pogodovalo smrtnom ishodu. On je ujedno treća žrtva virusa Zapadnog NIla u Hrvatskoj.


Virusom koji prenose komarci dosad je u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima HZJZ-a, zaraza laboratorijski potvrđena kod 50 osoba, a veći je dio razvio meningoencefalitis, upalu mozga i moždanih ovojnica koja može završiti fatalno.




Preminuli muškarac s područja je Slavonsko-brodske županije, a virusom Zapadnog Nila inficirao se još u kolovozu. Tada je prvi puta hospitaliziran, ali je ubrzo otpušten jer su simptomi bolesti bili blaži i brzo su se povukli. Već tada laboratorijski je nalaz potvrdio prisustvo virusa u organizmu.


– Pacijent nam je u kolovozu došao s povišenom temepraturom, laboratorijski su nalazi upućivali na infekciju virusom Zapadnog NIla, ali je lumbalna punkcija bila uredna, temperatura mu je pala i otpustili smo ga kući – kaže voditelj Odjela infektologije, Ivica Čabraja. U rujnu se bolest očito pogoršala, jer se pacijent opet javio u bolnicu, a hospitaliziran je 19. rujna s težom kliničkom slikom.


– Do tada se razvila upala središnjeg živčanog sustava, i unatoč mjerama koje smo poduzeli, nije mu nažalost bilo pomoći – kaže Čabraja.


Prema podacima HZJZ-a, većina je oboljelih osoba zaražena na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, najviše u Osječko-baranjskoj županiji i na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Slučajevi bolesti potvrđeni su i u Vukovarsko-srijemskoj, Varaždinskoj, Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj, Karlovačkoj, Međimurskoj, Požeško-slavonskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Troje oboljelih je zaraženo izvan Hrvatske.