Poslodavci iz pakla

TORTURA U RESTORANU Bračnom paru iz Poreča ponovo će se suditi za iživljavanje nad radnicom

Marica Košta

Vjeran i Vanessa Šalov prilikom privođenja na sud

Vjeran i Vanessa Šalov prilikom privođenja na sud

Vjeran i Vanesa Šalov su proglašeni krivima jer su psihički i fizički zlostavljali Slavonku koja je neprijavljeno i bez plaće radila u njihovom ugostiteljskom obrtu



PULA – Vjeran Šalov, 33-godišnjak, i njegova 32-godišnja supruga Vanesa iz Poreča nepravomoćno su u lipnju prošle godine na Općinskom sudu u Pazinu osuđeni na četiri i pol, odnosno na tri godine zatvora zbog psihičkog i fizičkog zlostavljanja sada 44-godišnje Slavonke koja je neprijavljeno i bez plaće radila kod njih.


No, neslužbeno doznajemo da je Županijski sud u Rijeci djelomično uvažio žalbe njihovih branitelja, ukinuo osuđujuću presudu te će se predmet supružnika Šalov vratiti na ponovno suđenje. Službenu potvrdu ove informacije kao i detalje razloga ukidanja osuđujuće presude zbog odsutnosti glasnogovornika Županijskog suda u Rijeci, suca Zorana Sršena, nismo uspjeli dobiti.


Također, neslužbeno doznajemo da je Vjeranu Šalovu unatoč ukidanju presude produženo zadržavanje u istražnom zatvoru u kojemu se nalazi od 22. srpnja 2017. godine kada je uhićen. Njegovoj supruzi Vanesi je neko vrijeme na snazi bila izrečena mjera opreza, ali je još i prije ove ukidajuće presude ukinuta.




Sudac Općinskog suda u Pazinu Denis Hek je nakon provedene rasprave Vjeranu Šalovu izrekao jedinstvenu osudu na četiri i pol godine zatvora zbog tri kaznena djela, odnosno zbog trgovanja ljudima, protupravnog oduzimanja slobode i teškog ozljeđivanja Slavonke. Vanesa Šalov je osuđena na tri godine zatvora zbog trgovanja ljudima i protupravnog oduzimanja slobode Slavonki.


O slučaju iživljavanja poslodavaca nad 44-godišnjom ženom doznalo se nakon što je njihova pretučena i teško ozlijeđena žrtva uspjela pobjeći roditeljima u Slavoniju i ondje prijavila kakvu je torturu prolazila.


Na dan 17. srpnja 2016. Vjeran je šakama Slavonki slomio gornju i donju čeljust, izbio joj zub, polomio jagodičnu i nosnu kost… Žena je bila puna krvnih podljeva pod očima, duž obraza, donje čeljusti, nosa i brade, kao i prsne kosti. U takvom je stanju pobjegla, a nakon prijave policiji ubrzo je bila smještena u sigurnu kuću.


U sudskom postupku pred pazinskim sudom bilo je utvrđeno da su Šalovljevi od rujna 2015. do 17. srpnja 2016. psihički i fizički zlostavljali ženu koja je kod njih radila u kuhinji, obavljala kućanske poslove i čuvala im djecu. Njezin su telefon cijelo vrijeme držali pod nadzorom te iskoristili činjenicu da ona nema financijskih mogućnosti za samostalan život i naprosto joj nisu ni za što plaćali. Neprijavljeno je radila u kuhinji i dostavljala hranu po Poreču – sve bez plaće. Supružnici su ženi često govorili da mora obavljati razne poslove za njih radi otplate (pretjerano) određenog duga što ga je napravio njezin sin. Uvjeravali su je da je roditelji ne žele te joj prijetili da će, ukoliko ih napusti, nauditi njoj i njezinoj obitelji.


Jednom su joj prilikom stavili vrećicu na glavu i gušili je, a Vanesa joj je drugom prilikom polila kiselinu po leđima, gasila opuške cigareta po njezinom tijelu te ju oštricom noža ubadala u predjelu lijevog bedra i stražnjice. Vanesa je tražila od supruga da tuče Slavonku pa je žena bila puna višestrukih ozljeda po cijelom tijelu. Kad bi te ozljede bile vidljive, zatvarali bi je u stan ili ostavu stana, onemogućavajući joj tako izlazak i tek su je povremeno puštali u toalet.


Prvostupanjski je sud u lipnju 2017. nepravomoćno odlučio da su supružnici Šalov dužni platiti troškove suđenja, svjedoka i vještaka u iznosu od oko 16 tisuća kuna, u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. No kako je presuda ukinuta, tako će se o troškovima kao i činjenicama i okolnostima kaznenih djela za koje se terete supružnici Šalov ponovo raspravljati.