Kraljica samopromocije

TKO DRUGOM JAMU KOPA… Predsjednica se opet žestoko osramotila i pokazala koliko ne zna

Denis Romac

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Iako je predložen od strane RH, Mimica formalno nije hrvatski povjerenik, niti je u Bruxellesu zato da bi zastupao politiku Banskih dvora ili Pantovčaka



RIJEKA – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović brutalno se obrušila na hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji (EK) Nevena Mimicu, optuživši ga da se kao najviši hrvatski dužnosnik u europskim institucijama otuđio od birača i da u Bruxellesu ne zastupa nacionalne interese. U intervjuu Dnevniku HRT-a predsjednica je tvrdila da »hrvatski povjerenik mora često biti u Hrvatskoj i hrvatskom narodu i biračima objasniti zašto je u Bruxellesu«.


Imenovan otuđenik


Upravo je Mimicu navela kao primjer otuđenosti od naroda i nacionalnih interesa, uvjeravajući da se drugi povjerenici nisu odrekli svojih nacionalnih interesa. Prije nekoliko dana, komentirajući rezultate europskih izbora, prvi je put kazala da »narod više ne želi političare udaljene od svog naroda«, nego one »koji ga slušaju i suosjećaju s njime«. Iako se u prvi mah pomislilo da misli na premijera Andreja Plenkovića i HDZ, Mimica je prvo konkretno ime u kontekstu »otuđenih političara«. Mimica je član SDP-a i povjerenik EK-a za međunarodnu suradnju i razvoj, kojeg je u Bruxelles poslala vlada Zorana Milanovića.


Njezin napad na Mimicu, međutim, temelji se na njezinom potpunom nerazumijevanju funkcioniranja i ovlasti europskih povjerenika. Iako su svi povjerenici formalno predloženi od strane članica EU-a, svi oni moraju proći proceduru potvrđivanja u Europskom parlamentu, a na dužnosti u Komisiji moraju djelovati u skladu s europskim ugovorima, a ne temeljem naputaka i očekivanja država iz kojih dolaze.




Povjerenici moraju zastupati i štititi europske interese. U ovom trenutku svaka članica ima povjerenika, što nije uvijek bio slučaj. Do velikog proširenja Europske unije 2004. godine pet najvećih članica imalo je po dva povjerenika, ali su se, zbog novih članica, morale odreći tog prava. Ako prođe prijedlog europskih reformi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, broj povjerenika će se prepoloviti, tako da pola članica EU-a neće imati »svoje« povjerenike.


Kraljica samopromocije


Drugim riječima, iako je predložen od strane Hrvatske, Mimica formalno nije hrvatski povjerenik, niti je u Bruxellesu zato da bi tamo zastupao politiku Banskih dvora ili Pantovčaka. Bez obzira na to što predsjednica tvrdi, Mimica nije trebao često dolaziti u Hrvatsku, a još je manje bilo potrebno da bude stalno prisutan u hrvatskoj javnosti. Predsjednica, kraljica samopromocije, očito ne podnosi činjenicu da netko samo želi raditi svoj posao.


Područje djelovanja europskih povjerenika je cijela Unija, a u Mimičinom slučaju i cijeli svijet, osobito njegov nerazvijeni dio, s obzirom na to da je on povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj.


Zbog toga su sve predsjedničine kritike na Mimičin račun potpuno neutemeljene i neopravdane. Ovo nije prvi put da predsjednica neargumentirano napada. Sjetimo se samo njezinih optužbi na račun hrvatskih diplomata u Beogradu i Washingtonu, koje je optužila da ne rade u interesu Hrvatske. Kasnije se otkrilo da je predsjednica nagovarala notornog Velimira Bujanca da se u svojoj televizijskoj emisiji pozabavi tadašnjim veleposlanikom u Washingtonu Joškom Parom. Neutemeljenim napadom na Mimicu predsjednica sramoti Hrvatsku, iako se u istom intervjuu istodobno zauzima za stvaranje pozitivne slike o Hrvatskoj.


Pozivanje na suverenizam – a upravo na suverenizam su se na nedavnim europskim izborima pozivale nacionalističke i desničarske snage diljem Europe koje žele urušavanje ujedinjene Europe i povratak u nacionalne okvire – u ovom je slučaju bespredmetno. Pogrešno je Mimičin rad u Bruxellesu procjenjivati nacionalnim mjerilima. Mimica nije tamo kako bi zastupao politiku svoje države, nego kako bi štitio europske ugovore i vrijednosti ujedinjene Europe, a to bi trebali biti i interesi Hrvatske, pa i interesi predsjednice Hrvatske, zar ne?


Slovenci kritizirali Violetu Bulc


Da povjerenici u Europskoj komisiji ne mogu tek tako zastupati »nacionalne interese«, kako to neupućeno zamišlja Kolinda Grabar- Kitarović, vidjelo se u nizu slučajeva. Kao što ni drugi povjerenici nisu mogli spriječiti ni onemogućiti odluke EK-a protiv svojih država u slučaju kršenja europskih ugovora i direktiva, ni Mimica nije bio izuzetak. To je bilo osobito vidljivo u vrijeme kada je Europska komisija iznosila stajališta o hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporu koji nisu bili po volji službene hrvatske politike, kada se od Mimice očekivalo da u Bruxellesu »zastupa hrvatske interese«, iako on tim zahtjevima nije mogao udovoljiti.


Na sličan način na koji je u Hrvatskoj zbog toga napadan Mimica, u susjednoj Sloveniji je napadana i slovenska povjerenica u Europskoj komisiji Violeta Bulc, koja također nije mogla udovoljiti slovenskim zahtjevima u vezi s arbitražom.