Izazovi za neovisno kontrolno tijelo

TIH povodom korupcijske afere Josipa Vreska: DIP se treba reorganizirati jer nije dorastao nadgledanju izbornog procesa

Hina

Član koji je primio mito mora podnijeti neopozivu ostavku prije datuma izbora, a ne dodatno narušavati ugled DIP-a, poručuju u priopćenju



Transparency international Hrvatska (TIH) poručio je u subotu, u povodu korupcijske afere člana Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Josipa Vreska koji je navodno primio mito, kako bi to neovisno kontrolno tijelo trebalo hitno, prije izbora reorganizirati jer, tvrde,  nije doraslo izazovima  i zadacima u nadgledanju izbornog procesa, a nepotrebnim smatraju i Etičko izborno povjerenstvo.


Član koji je primio mito mora podnijeti neopozivu ostavku prije datuma izbora, a ne dodatno narušavati ugled DIP-a, poručuju u priopćenju. 


DIP mora postati stvarni kontrolor izbornog procesa, a njegovi članovi neovisni javno izabrani pojedinci različitih profesija.




Zašto su pravnici privilegirani u odnosu na ostale profesije s mandatom od osam godina koji se može ponavljati, pitaju se u TIH-u.


Nedopustivim smatraju i činjenicu da na stranicama DIP-a ne postoje javno dostupni podaci o članovima, njihove profesionalne biografije, trajanje mandata i način na koji su izabrani.


Javnost mora bila informirana o tome koja dva člana je diskrecijskom odlukom imenovao  predsjednik Vrhovnog suda, a ujedno i predsjednik DIP-a.  U priopćenju se podsjeća i kako oni, uz redovitu plaću primaju svaki mjesec i 35 posto naknade za članstvo u DIP-u, Vladinom odlukom iz 2007.. Mogu li na taj način svoju primarnu sudačku dužnost obavljati učinkovito i kvalitetno, pitaju se u TIH-u dodajući kako građani moraju biti informirani da je u tom tijelu kontinuirano jedan član od 1992. godine.


TIH smatra i kako je Etičko izborno povjerenstvo nepotrebno tijelo koje je imenovao Ustavni sud na prijedlog ranijeg saziva parlamentarnih političkih stranka. Političkim predlaganjem članova ne može se  isključiti princip nepristranosti, bez obzira što njihovi članovi nisu politički aktivni. Naknade koje primaju su, ističu, nepotrebni trošak provedbe izbora.


Samo na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima 2015. godine trošak  provedbe izbora iznosio je ukupno 94,8 milijuna kuna, a članovima Etičkog izbornog povjerenstva isplaćena je 71 tisuća kuna naknada i 17 tisuća kuna putnih troškova.


Temeljne vrijednosti koje se traže od političkih aktera u izbornom procesu moraju biti primjenjive i na one koji ga kontroliraju prema istom principu poštenja i odgovornosti, poručuje predsjednica TIH-a Davorka Budimir.