Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Nije im loše

TEŽAK POSAO Saborski zastupnici idu na dugi vikend, ovaj će tjedan raditi samo - dva dana

TEŽAK POSAO Saborski zastupnici idu na dugi vikend, ovaj će tjedan raditi samo - dva dana
TEŽAK POSAO Saborski zastupnici idu na dugi vikend, ovaj će tjedan raditi samo - dva dana
Autor:
Objavljeno: 28. svibanj 2018. u 11:37 2018-05-28T11:37:01+02:00

Kako nema uobičajenog glasovanja petkom, izjašnjavanje zastupnika o u javnosti kontroverznom 'lex LNG' koji je prošlog tjedna digao buru, kako u Saboru tako i na prosvjedu ispred njega, bit će odgođeno vjerojatno za idući tjedan

Zbog blagdana Tijelova koji pada u četvrtak, saborski zastupnici ovotjedni plenarni radni tjedan, umjesto uobičajene srijede, započinju u utorak, a završavaju već u srijedu svečanim prijemom u povodu Dana Hrvatskog sabora.

Kako nema uobičajenog glasovanja petkom, izjašnjavanje zastupnika o u javnosti kontroverznom 'lex LNG' koji je prošlog tjedna digao buru, kako u Saboru tako i na prosvjedu ispred njega, bit će odgođeno vjerojatno za idući tjedan. Vladajući su, naime, odbili zahtjev oporbe da se sa zakona skine 'hitna procedura' te da ide u dva čitanja, na što je oporbeni SDP odgovorio sa četristotinjak podnesenih amandmana.

Rad zastupnika u utorak bi trebao započeti raspravom o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji bi trebao pridonijeti jasnijem i kvalitetnijem uređenju tog segmenta obrazovnog sustava.

Njime se definira svrha, ciljevi i struktura, kao i način donošenja kurikularnih dokumenata vezanih uz kurikularnu reformu sustava odgoja i obrazovanja. Preciznim propisivanjem postupka ispisivanja učenika iz jedne školske ustanove i upisivanja u drugu olakšat će se provedba tog postupka učenicima, njihovim roditeljima i djelatnicima školskih ustanova.

Propisuje se mogućnost da uz školske ustanove i institucije iz sustava odgoja i obrazovanja, eksperimentalni program predlaže resorno ministarstvo. Definira se i zakonski temelj za donošenje pravilnika o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnoj školi kako bi se donijeli minimalni standardi za njegovu provedbu.

U postupak određivanja broja razrednih odjela u osnovnoj školi koji provode uredi državne uprave uključuju se i osnivači školskih ustanova.

Precizira se postupak izricanja pedagoških mjera učenicima i uvodi se mogućnost ukidanja pedagoških mjera učenicima koji su poboljšali svoje ponašanje.

Predloženim izmjenama i dopunama jasnije će se definirati kako učitelji i nastavnici koji izvode dopunski nastavni rad s učenicima, navedeni posao obavljaju u okviru 40-satnog radnog tjedna, a regulirat će se i način zapošljavanja radnika u školskim ustanovama koje sudjeluju u projektima EU.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.