Odgovor Grbinu

TEŠKE OPTUŽBE Ministar Božinović tvrdi da su CMS i ASY u Srbiji davali migrantima novac i upute za ilegalni ulazak u Hrvatsku

Jasmin Klarić

Davor Božinović / Foto: N. REBERŠAK

Davor Božinović / Foto: N. REBERŠAK

Obje udruge su za naš list opovrgnule optužbe te kažu da su njihovi protokoli jasni. »Ljudima možemo pomoći samo i isključivo kad se nalaze na teritoriju RH« 



ZAGREB Krajem prošlog mjeseca ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u pisanom odgovoru na zastupničko pitanje Peđe Grbina teško optužio Centar za mirovne studije (CMS) i Are you Syrious (AYS) za poticanje ilegalnih migracija u Hrvatsku.


Kako stoji u ministrovom odgovoru, prema izjavama migranata zatečenih na području RH, a koji su prije toga boravili na području Srbije u blizini granice, »i na temelju drugih prikupljenih obavijesti, predstavnici organizacija civilnog društva Are You Syrious i Centra za mirovne studije dijelili su telefonske brojeve, karte, davali novac i upute kako da uđu u RH, kome da se nakon ulaska obrate, te nudili i davali imena i telefonske brojeve svojih volontera«.


Legalna sfera


Uz to, Božinović je ukazao na primjer iz Italije, gdje su, kako tvrdi, »istrage pokazale da u neke nevladine udruge uključene u financiranje brodova koji krijumčare desetke tisuća ilegalnih sjevernoafričkih migranata u EU preko južne Italije. Glavni tužitelj u Cataniji svjedočio je pred povjerenstvom talijanskog parlamenta u ožujku i govorio o službenoj istrazi o financiranju flote brodova s migrantima u Sredozemlju koje nesmetano provode nevladine organizacije«.




Ministar nije pobliže eksplicirao kakve veze ima navodno ponašanje nekih udruga u Italiji s radom CMS-a i AYS u Hrvatskoj.


Kako god bilo, dvadesetak dana nakon što je ovaj odgovor napisan i u vrijeme u kojem je u prekjučer bila zakazana tiskovna konferencija tih hrvatskih udruga u pritiscima policije na njihov rad, troje aktivista dobilo je poziv za obavijesne razgovore u zagrebačkoj policiji. U javnoj polemici koja je nakon toga uslijedila MUP je u srijedu konstatirao i kako bi zbog djelovanja CMS-a Hrvatska mogla imati problema po pitanju ostvarenje članstva u Schengenskom prostoru.


CMS i AYS su za naš list oštro opovrgnuli eksplicitne optužbe iz odgovora Božinovića Grbinu.


»Nikad, niti jednoj osobi nismo davali ni upute o ulasku u Hrvatsku, ni karte, ni novac. Naši su protokoli jasni, ljudima možemo pomoći samo i isključivo kad se nalaze na teritoriju RH«, kažu u udruzi AYS. Iz CMS-a također kažu kako niti jedna od osoba koja radi na terenu u njihovo ime nije dijelila karte, novac ili davala upute kako ući u RH.


Ono što, međutim, rade kroz više od deset godina je davanje informacija o funkcioniranju sustava azila, pružanje pravnih informacija i savjeta, informiranja o pravima koja proizalaze iz statusa tražitelja ili zaštite i u kojoj nema ništa nezakonito, kao ni, poručuju, u davanju telefonskog broja na koji osobe mogu nazvati i pitati informacije koje ih zanimaju. »Također, ne vidimo ništa problematično u davanju informacija o tome što osobe mogu očekivati i kako zatražiti međunarodnu zaštitu jednom kad se nađu na teritoriju RH.


Kao što MUP navodi, CMS je više desetaka osoba koje su nam se obratile ispratio do najbliže policijske postaje, a kako bi regulirali status. Time smo radili na suzbijanju krijumčarenja ljudi, i ljude iz ilegalnih sfera prebacivali u legalnu sferu. Ponekad su osobe bile vidno rastresene, promrzle ili gladne i niti jednom nismo oklijevali ponuditi im potrebno za zadovoljenje potreba pa i kupiti im hranu ili lijekove«, poručuju iz CMS-a.


Blaćenje udruga


Peđa Grbin, pak, smatra kako je iz odgovora koji je dobio jasno da ministarstvo više pažnje posvećuje svom obračunu s udrugama civilnog društva nego problemima koji postoje u nadzoru granice.


»Kad vidim svu energiju koju ministar ulaže kako bi difamirao udruge, a istovremeno ne poduzima ništa kako bi otkrio kako je došlo do tragičnog slučaja pogibije afganistanske djevojčice, jedino što mogu zaključiti je da se ovdje radi o prikrivanju osoba koje su do toga greškom ili namjerno dovele. I bojim se da je ovo tema koju ćemo morati itekako istražiti jer ona iz jednog nesretnog slučaja prerasta u ozbiljnu zlouporabu položaja od strane ministra i ljudi koji s njim rade«, kaže Grbin.


On smatra i da su obavijesni razgovori koji su obavljani s aktivistima u utorak učinjeni s predumišljajem – kako bi se udruge spriječile u svom radu. Stoga će, veli, sa svojim kolegama raspraviti koji su daljnji koraci koje će poduzeti. »Zastupnička pitanja će se svakako nastaviti, a ostaje za raspraviti hoćemo li zatražiti istražno povjerenstvo«, kaže Grbin.