Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Pala odluka

TE Plomin će raditi još 20 godina? Umjesto ključa u bravu, HEP opet "pali fosilnog dinosaura"

HEP će ipak uložiti u zastarjelu tehnologiju – TE Plomin  / Snimio Vedran KARUZA
HEP će ipak uložiti u zastarjelu tehnologiju – TE Plomin / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 29. studeni 2017. u 7:15 2017-11-29T07:15:05+01:00

Rad bi se nastavio nakon postizanja propisanih graničnih vrijednosti emisija. HEP  predlaže da rekonstrukcijom i modernizacijom postrojenja produže životni vijek TE Plomin 1 za 15-20 godina

PULA Izgleda da je pala odluka o sudbini najstarije istarske termoelektrane TE Plomin 1! Barem što se tiče HEP Proizvodnje, ta bi termoelektrana trebala nastaviti s  radom, i to na rok od 20 godina.

Iza Plomina 1 teško je razdoblje: najprije je u požaru teško oštećeno elektropostrojenje bloka, a onda se vrtoglavom brzinom počeo približavati datum 31. prosinac 2017. do kada vrijedi certifikat prema kojem zadovoljava sve ekološke norme.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike smo dobili informaciju o zahtjevu operatera, odnosno HEP Proizvodnja d.o.o., za izmjenom i dopunom Rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postojeće postrojenje – TE Plomin 1.

HEP  predlaže da rekonstrukcijom i modernizacijom postrojenja produže životni vijek TE Plomin 1 za 15-20 godina. Postrojenje bi nastavilo s radom nakon postizanja propisanih graničnih vrijednosti emisija. O ideji HEP-a planirana je javna rasprava.

Na reakciju  nije trebalo dugo čekati. Prva se svojim priopćenjem javila Zelena Istra. »Prošle se godine zbog loših sigurnosnih uvjeta dogodio i veliki požar pa je uslijedilo zatvaranje elektrane i prije predviđenog roka.

Lokalni stanovnici mogli su konačno odahnuti – ali ne zadugo. HEP fosilnog dinosaurusa želi ponovo pokrenuti!« navodi Zelena Istra. No, Hrvatska i HEP ne mare za upozorenja o neisplativosti ulaganja u zastarjele tehnologije.

Upitno je koliko još javnog novca HEP želi uložiti u rekonstrukciju starog bloka 1, ma koliko to neisplativo bilo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.