Šteta na Bijeničkoj

Svi objekti Instituta Ruđer Bošković oštećeni u potresu, oprema sačuvana

Hina

NL arhiva

NL arhiva



ZAGREB U potresu koji je u nedjelju potresao Zagreb, Institut Ruđer Bošković (IRB) pretrpio je veća ili manja oštećenja na svim objektima kompleksa na  Bijeničkoj, te su neke zgrade privremeno zapečaćene, no preliminarnim uvidom nisu utvrđena značajnija oštećenja znanstveno-istraživačke opreme.


Nakon potresa koji je u nedjelju, 22. ožujka, u ranojutarnjim satima pogodio Zagreb, zaposlenici Odjela zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite od zračenja te Odsjeka sigurnosti, obrane i zaštite Instituta Ruđer Bošković (IRB) izašli su na teren te procijenili stanje i potvrdili da nema ozlijeđenih, stoji u priopćenju IRB-a. Potom su, uz nadzor članova Kriznog stožera, organizirali detaljnjiji obilazak IRB-a radi utvrđivanja eventualne štete, kao i poduzimanja drugih potrebnih koraka. 


“Kompleks IRB-a je iznimno vrijedan arhitektonski sklop sa zgradama spomeničke vrijednosti. Na žalost, svi objekti kompleksa su zadobili oštećenja, a neki od njih i značajnija”, priopćeno je.




Veća oštećenja pretrpjela je zgrada u koju su smještene Uprava te administrativne i tehničke službe, zgrada u kojoj se nalazi nekoliko laboratorija Zavoda za molekularnu medicinu te društveni dom.


“U ove je objekte u potpunosti ili djelomično zabranjen ulaz do dolaska stručnjaka za procjenu statike. Potom će se donijeti odluka o načinu procesa sanacije oštećenih objekata”, ističu iz IRB-a.


Shodno novonastalim okolnostima, Krizni stožer IRB-a, uspostavljen još 12. ožujka zbog upravljanja situacijom u vezi s koronavirusom (SARS-CoV-2) i bolesti COVID-19, a koji je preuzeo i upravljanje kriznom situacijom vezanom uz potres, promptno je reorganizirao nužne aktivnosti Instituta.


Iako je IRB pretrpio određena oštećenja zgrada, preliminarnim uvidom nisu utvrđena značajnija oštećenja važne znanstveno-istraživačke opreme.


“S obzirom da je Krizni stožer posljednjih tjedana pripremao Institut za minimalni nužni rad u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade Republike Hrvatske, IRB je i ovu situaciju dočekao organizirano i spremno”, napominje se dalje u priopćenju.