Neodgovorno istupao u medijima?

Sveučilište u Zagrebu: Silobrčić uvukao Etički odbor u medijsku i političku kampanju

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Sveučilište se protivi metodama medijskoga suđenja i apelira na pridržavanje institucionalnog reda, zakonskih norma i etičkih standarda



ZAGREB Sveučilište u Zagrebu smatra da je predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatko Silobrčić neodgovorno istupao u medijima čime je to saborsko tijelo uvukao u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima.


Sveučilište se protivi metodama medijskoga suđenja i apelira na pridržavanje institucionalnog reda, zakonskih norma i etičkih standarda.


Ta je institucija uputila u ponedjeljak priopćenje u kojemu se navodi da su, nakon što je imenovana nova Vlada, »kontinuirani napadi na novoga ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića poprimili razmjere pravoga medijskog linča, odnosno medijskoga suđenja u kojem nije predviđeno uvažavanje činjenica ni regularnih procedura u kojima se one utvrđuju«.




 »Čak i nakon što se neistiniti navodi javno demantiraju, oni se u svakome sljedećem zbrajanju grijeha novoga ministra stalno iznova ponavljaju kao medijski dokazane istine«, istaknuto je i ocijenjeno kako je »svrha takva kumuliranja neutemeljenih optužba i nedokazanih prijestupa da se medijski proizvede politički pritisak kojim će se nametnuti kadrovska rješenja po volji prepoznatljivim interesnim i političkim krugovima«.


Protiv metoda medijskoga suđenja


Sveučilište se protivi metodama medijskoga suđenja i apleira na pridržavanje institucionalnog reda, zakonskih norma i etičkih standarda nužnost. Istaknuto je kako Sveučilište posebno zabrinjava činjenica da je »neodgovornim medijskim istupanjem predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju to saborsko etičko tijelo uvučeno u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima«.


Ocijenjeno je kako je predsjednik Etičkog odbora time prekršio prije svega odredbe Poslovnika Etičkog odbora koje naglašeno sprječavaju Odbor da svoje postupke provodi u tehnologiji javnoga linča. Sveučilište je podsjetilo kako je, na inicijativu predsjednika, Odbor donio 15. lipnja prošle godine izmjene i dopune Etičkoga kodeksa po kojima je svoje ovlasti proširio izvan zakonskog okvira i uveo tzv. hijerarhijski red postupanja koji se izrijekom protivi ustavnome načelu autonomije sveučilišta. S tim u vezi je pak Sveučilište u Zagrebu već pokrenulo inicijativu za podnošenje odgovarajuće ustavne tužbe.


Navedeno je kako, u konkretnome slučaju, »predsjednik Etičkog odbora pokušava uzurpirati pravo vrhovnog etičkog sudišta, metodom ‘vađenja iz ormara’ prema političkoj potrebi, retroaktivno primijeniti na etički već davno, na dvama etičkim odborima sveučilišta u Splitu i u Zagrebu te na Područnom vijeću za humanističke znanosti Nacionalnog vijeća za znanost, procesuirane, odnosno odbačene i zaključene predmete«.


Sveučilište u Zagrebu izrazilo je negodovanje i snažno protivljenje pojavama medijskoga suđenja i etičkog okrivljavanja u neregularnim procedurama, apelira na sve sudionike da se u javnome djelovanju pridržavaju institucionalnog reda, zakonskih normi i etičkih standarda. To je, zaključilo je Sveučilište, elementarna pretpostavka demokracije i poštovanja ljudskih prava u civiliziranome svijetu.


Četiri neriješene prijave


Predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić medijima je 21. listopada izjavio da Odbor u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na profesora Pavu Barišića, odnosno na to da su neki njegovi radovi plagijat, te da će te prijave biti razmotrene na sjednici odbora koja će se vjerojatno održati idući tjedan.


S tim u vezi, profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu Igor Čatić podnio je prijavu tome odboru i zatražio razrješenje akademika Silobrčića i to obrazložio time da je Silobrčić prekršio odredbe Pravilnika o radu Odbora.


Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je 27. listopada kako je slučaj plagijata davno riješen na tijelima koja su to odlučivala te da nema nikakva razloga za njegovu ostavku.