Poražavajuća saznanja

Sveučilište s bezbroj prepreka: Novi riječki Kampus potpuno neprilagođen osobama s invaliditetom

Ingrid Šestan Kučić

Tanja Ćulimović, Lara Španović, Bernard Šešo i Karmen Vučetić – studenti-inspektori s fotografijama zgrada neprilagođenih studentima s invaliditetom / Snimio Silvano Ježina

Tanja Ćulimović, Lara Španović, Bernard Šešo i Karmen Vučetić – studenti-inspektori s fotografijama zgrada neprilagođenih studentima s invaliditetom / Snimio Silvano Ježina

Koliko je riječko sveučilište neprilagođeno studentima s invaliditetom najbolje ilustrira činjenica da do Ureda za studente s invaliditetom koji se nalazi na Građevinskom fakultetu u Kampusu studenti u kolicima moraju dolaziti preko garaže, jer kroz glavni ulaz ne mogu ući unatoč podiznoj platformi



Neprilagođeni ulazi u zgrade, neadekvatni rukohvati u samim zgradama, nepostojanje liftova i toaleta za invalide samo su neki od nedostataka riječkih fakulteta na koje su tijekom protekla tri mjeseca naišli studenti-inspektori arhitektonskih barijera u okviru projekta »Do uspjeha bez prepreka! Studenti inspektori arhitektonskih barijera!«


Riječ je o projektu koji je nastao na inicijativu upravo studenata s invaliditetom, a uz potporu Ureda za studente s invaliditetom te ga sufinancira Nacionalna zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Nositelj projekta je Društvo za istraživanje i potporu Rijeka, a jedan od ciljeva projekata bio je i informirati te senzibilizirati studentsku populaciju i cijelu akademsku zajednicu riječkog Sveučilišta na probleme mladih s invaliditetom i prostornim preprekama s kojima se susreću.



Studenti inspektori nisu obišli samo riječke fakultete već i uži centar Rijeke i tu su utvrdili niz nedostataka, a najviše ih zgrozila činjenica da studenti s invaliditetom uopće ne mogu ući u Sveučilišnu knjižnicu. Osobe s invaliditetom ne mogu ni u banke, a kao najveći problem studenti ističu Poštu 2 koja im je potpuno nepristupačna, ali i prekratko trajanje zelenog svjetla na semaforima zbog čega osobe s pomagalima ne stignu na vrijeme prijeći ulice u centru Rijeke.




– Jedan od najgorih primjera je pješački prijelaz kod pravoslavne crkve. Na tom prijelazu je spušten kolnik, ali u sredini je rebrasta šahta u koju upadne i štaka i kotač kolica, kaže Tanja.



Tijekom tri mjeseca 30 volontera, studenata različitih riječkih fakulteta u pratnji studenata s invaliditetom obilazili su zgrade Sveučilišta u Rijeci i revno dokumentirali sve nedostatke s kojima se studenti s invaliditetom susreću svakodnevno, a njih, kažu, ima bezbroj. Ono što ih je najviše iznenadilo i šokiralo činjenica je da su i nove zgrade u Sveučilišnom kampusu, izgrađene prije pet godina, neprilagođene osobama s invaliditetom.


Protiv predrasuda


U sastavu riječkog Sveučilišta, kažu Lara Španović, Tanja Ćulimović, Karmen Vučetić i Bernard Šešo, nema zgrade koja bi u potpunosti udovoljavala potrebama osoba s invaliditetom. Studenti Lara, Tanja, Karmen i Bernard tek su dio tima koji je objekte Sveučilišta obilazio naoružan fotoaparatom, običnim i električnim kolicima, štakama i hodalicama.



NAJGORI


Fakultet za hotelski i turistički menadžment i Pomorski fakultet – u te zgrade nemoguće ući u kolicima


LOŠI UVJETI


Medicinski i Tehnički fakultet – nemaju toaleta za invalide


NAJBOLJI


Pravni fakultet – uložio znatna sredstva za bolju pristupačnost studentima s invaliditetom


NEPRILAGOĐENI


Kampus – na Građevinskom fakultetu staza za invalide ne završava nigdje, a u zgradu Sveučilišnih odjela teško ući



– Prije nego sam se uključila u projekt o takvim stvarima nisam ni razmišljala. Jednu stepenicu na ulazu nisam uočavala kao prepreku, međutim sada drugačije razmišljam. Naišli smo na jako puno malih prepreka. Riječ je o sitnim stvarima koje bi svaka ustanova uz malo truda mogla bez problema ukloniti. No, najviše me iznenadio Građevinski fakultet. To je nova zgrada u kojoj se nalazi i Ured studenata s invaliditetom, a studenti s invaliditetom u zgradu kroz glavni ulaz ne mogu ući.


Na ulazu je izvedena neobična konstrukcija elemenata gradnje. Osim stubišta koji vodi do prvog platoa izgrađena je staza za osobe s invaliditetom, ali ta staza nestaje na razini prvog platoa. Dakle, staza nije nastavljena do ulaza, a postavljena je skupa podizna platforma koju nitko ne koristi jer se ispostavilo da nije najbolja varijanta. Rampu je nemoguće samostalno koristiti, jako je spora i uopće se ne može koristiti kada je ružno vrijeme. Stoga studenti s invaliditetom u tu zgradu ulaze preko garaže što je opasno, jer u garaži ne postoji primjereno osvjetljenje, a prilaz u garažu s ulice nije prilagođen za pješake, kaže Karmen.


Zgrada Sveučilišnih odjela također, kažu studenti, spada u kategoriju neprilagođene osobama s invaliditetom, jer je u nju teško ući, a najgorim proglašavaju Fakultet za hotelski i turistički menadžment te Pomorski fakultet. To su zgrade, dodaju, u koje netko u kolicima uopće ne može ući, kretanje unutar zgrada osobama s invaliditetom također je onemogućeno, a o ostalim problemima ne treba ni govoriti.


Lift za teret


Loši uvjeti su i na Medicinskom fakultetu na kojem, iako tvrde da imaju lift, taj je lift za teret, a ne za ljude. Na tom fakultetu nema ni prilagođenog toaleta, a nema ga ni na Tehničkom fakultetu. Na većini fakulteta neprilagođeni su stolovi, jer imaju policu s donje strane te je studentima u kolicima nemoguće sjesti za stol, a ništa bolje nisu ni velike dvorane koje su studentima u kolicima gotovo nepristupačne. Veliki problem su i nedovoljno dugi rukohvati, vrata koja se teško otvaraju, a gotovo na svim fakultetima studomati su previsoko postavljeni.


Dodajući kako su na studente-inspektore fakulteti različito reagirali, studenti ističu Pravni fakultet kao jednu od najsrdačnijih ustanova, a ujedno je riječ o ustanovi u koju je Sveučilište uložilo značajna sredstva kako bi se omogućila bolja pristupačnost studentima s invaliditetom, no daljnje preinake su još uvijek potrebne.


Na prilično velikom broju fakulteta, kažu studenti, čuli su rečenicu kako nisu prilagođeni studentima s invaliditetom jer ih nemaju, no takav stav buduće studente već u startu diskriminira, jer prilikom odabira fakulteta prisiljeni su birati ustanovu koja je prilagođena njihovim potrebama, a ne ono što žele studirati. Na riječkom Sveučilištu trenutačno studira 58 osoba s invaliditetom, no pretpostavlja se da ih je još toliko, jer velik broj studenata ne želi se tako deklarirarti.


Potpora arhitekata


Sve ono što su studenti na terenu zapazili i snimili objedinili su u pisanu brošuru koju su već dostavili Sveučilištu, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, a svaki će fakultet, kažu, dobiti materijal u kojem će biti navedeni nedostaci određene ustanove, podaci o stanju ali i mogućim rješenjima za uklanjanje nekih prostornih prepreka.


U svom projektu studenti su dobili i potporu Društva arhitekata Rijeke u čijem su prostoru otvorili izložbu fotografija nastalih tijekom njihovih inspekcija.


Izložba će se moći razgledati do jeseni radnim danom od 16 do 19 sati i subotom od 10 do 13 sati. Njihov će se projekt, najavljuju, nastaviti, jer već planiraju svoja iskustva razmijeniti s drugim europskim sveučilištima kroz program Erasmus+, a u planu je i gostovanje njihove izložbe po drugim gradovima.