Korist i jednima i drugima

Sve više građana koristi besplatnu pravnu pomoć zagrebačkih studenata prava

Hina

Od početka tekuće akademske godine, 120 studenata-volontera završnih godina Pravnog fakulteta uz pomoć svojih profesora zaprimili su na Pravnoj klinici 800-tinjak građanskih slučajeva vezanih za nasljedstvo, kupoprodaju, obiteljsko i radno pravo i slično



“Samo tijekom ovog mjeseca dobili smo 25 predmeta koji su se odnosili na socijalna pitanja, a zanimljivo je da smo imali čak sedam upita oko kaznenih djela klevete, uvrede i sramoćenja”, kazala je Hini koordinatorica Pravne klinike Marina Bartol-Hedžet.


Od početka tekuće akademske godine, 120 studenata-volontera završnih godina Pravnog fakulteta uz pomoć svojih profesora zaprimili su na Pravnoj klinici 800-tinjak građanskih slučajeva vezanih za nasljedstvo, kupoprodaju, obiteljsko i radno pravo i slično, oko 250 upravnih slučajeva te 30-tak kaznenih koji se odnose na pomoć žrtvama i svjedocima.


Pravna se pomoć pruža u prvom redu osobama slabijeg imovinskog statusa, naglašava Bartol-Hedžet dodajući kako se ona nerijetko tiče pitanja zaštićenih najmoprimaca, ali i onih svakodnevnih vezanih za primjerice neposjedovanje osobne iskaznice, državljanstva za strance, socijalnih prava, nasljeđivanja i druga.




Gospodarska je situacija sve lošija, broj ugroženih građana svakodnevno raste, a svaki novi slučaj jedna je nova životna priča.


Marina Bartol Hedžet prisjeća se tako beskućnika koji je na ulici završio zbog pristigle ovrhe od 30 tisuća kuna. “Čovjek nije ni znao da mu je ovrha u zastari te da nismo u zadnjem trenutku za prigovor reagirali čovjek bi ostao na cesti”, ponosno priča ta studentica.


Pravna klinika na obostranu je korist i studenata i korisnika – studenti stječu neposredno iskustvo i praktične vještine, a oni kojima je pomoć najpotrebnija dobivaju je besplatno.


Studenti u Klinici rade po grupama – za pomoć azilantima i strancima, suzbijanje diskriminacije i prava manjina, prava djece i obiteljsko uzdržavanje, zaštitu i pomoć žrtvama kaznenih djela, zaštitu prava radnika, zaštitu prava pacijenata te pomoć građanima u ovršnom postupku.


Kada stranke dođu u prostorije pravne klinike studentima izlože svoj pravni problem te prilažu dokumentaciju koja je važna za rješavanje njihovog slučaja. Student koji preuzima slučaj u rad, istražuje relevantne pravne izvore te o tome izvještava grupu kojoj pripada, a nakon toga izrađeno pravno mišljenje prvo pregledava studentski mentor.


Studentski mentor je student kliničar koji ima iskustvo rada u Klinici te pregledava mišljenje i nakon što ga odobri ono je spremno za slanje na provjeru akademskim mentorima odnosno diplomiranim pravnicima i docentima na Pravnom fakultetu.


Da bi se postalo “kliničarom” , kaže Marina Bartol-Hedžet, osim što je potreban određeni stupanj znanja i mogućnost snalaženja u pravnim propisima, važna je motiviranost na pomaganje drugima.


Ti vrijedni studenti, uz pomoć svojih mentora u tri i pol godine rada riješili su čak četiri tisuće slučajeva.


Iako volontiranje oduzima dosta vremena, atmosfera koja vlada u malom prostoru Klinike u Tkalčićevoj 48/50 nezamjenjiva je, a svatko tko je u jednom trenutku bio kliničar reći će da je profitirao i profesionalno i privatno, poručuju studenti.