Zabuna?

Sve po 10 kuna: Pokupio antikne knjige dubrovačkih Židova pa ih prodavao na ‘buvljaku’

Boris Pavelić

Foto Boris Pavelić

Foto Boris Pavelić

Činjenica je  da su neka od tih starih izdanja uistinu prodana za nekoliko desetaka kuna: „Bio je to propali pokušaj da se nešto zaradi“, ocjenjuju u ŽOD-u



DUBROVNIK Neugodne slike iz Dubrovnika: židovske knjige razbacane po ulici! U Židovskoj općini Dubrovnik (ŽOD) tvrde, međutim, kako nije riječ o antisemitskom izgredu, nego o „zabuni“ i, možda, „propalom pokušaju da se nešto zaradi“.


Zajedno s fotografijama koje objavljujemo, naš je portal došao u posjed e-maila kojim je jedan Dubrovčanin ovih dana obavijestio prijatelje i znance kako su se u proteklu nedjelju „na ‘buvljaku’ u Lapadu prodavale knjige iz ŽOD koje je skupio škovacin“.


„Iskreno, ja sam bio zgrožen“, napisao je taj čovjek, precizirajući kako je riječ, uz ostalo, o „knjigama koje su bile u posjedu Moše Tolentina (Ragusa 1907; D. Morpurgo Spalato 1853; Abraham Tolentino), monografija o stradanju Židova u Solunu s posvetom ŽOD-u, obrasci molitava, kao i Zahvalnica Židovskih općina Jugoslavije Dubrovačkoj općini“.




U ŽOD-u su za naš list nevoljko objasnili što se dogodilo, oštro demantirajući pretpostavke kako je riječ o knjigama izbačenim iz dubrovačke sinagoge.


Foto Boris Pavelić


Foto Boris Pavelić



Prema neslužbenom objašnjenju vjerodostojnog izvora iz ŽOD-a, riječ je o knjigama iz kuće u Žudioskoj ulici u Dubrovniku na kućnom broju tri. Ta je kuća uz kuću ŽOD-a na kućnome broju pet, u kojoj su židovski muzej i sinagoga, najstarija sefardska sinagoga od svih koje se još uvijek koriste u izvorne svrhe.


Iz tog prostora, čiji je dio dodijeljen ŽOD-u i u kojemu općina planira urediti Centar za istraživanje židovske povijesti, proteklih su se dana čistile stare stvari, pa je „čovjek iz Gradske čistoće, koji je to radio privatno, greškom uzeo i zatvorenu kutiju s oznakom ŽOD-a“.


„Bila je to gruba pogreška. Zaprijetili smo tužbom, pa su knjige odmah vraćene“, kazali su nam u ŽOD-u.


U međuvremenu, međutim, završile su – na pločniku, pa na buvljaku. Kako i zašto, u ŽOD-u ne znaju, niti žele nagađati.


„Nećemo se oglašavati, nećemo tužiti, nećemo polemizirati. Da su knjige uistinu otuđene, već bismo prijavili policiji“, poručuju iz ŽOD-a.


Ime čovjeka koji je uzeo tu „pogrešnu kutiju“ nismo uspjeli doznati. Zašto je i kako dopustio da, primjerice, stari židovski molitvenici i knjige starije od stotinu godina, kao i plakete vrijedne za povijest ŽOD-a, dospiju pod noge prolaznika, a potom i na ‘buvljak’, također nismo uspjeli razjasniti. Činjenica je tek da su neka od tih starih izdanja uistinu prodana za nekoliko desetaka kuna.


„Bio je to propali pokušaj da se nešto zaradi“, ocjenjuju u ŽOD-u.


U ŽOD-u rezolutno tvrde kako nije riječ o antisemitskome činu.


„Nipošto. Po izjavi toga čovjeka, on je knjige uzeo greškom. Bila je zabuna. U svakom slučaju, nije to smio učiniti. Otvorio je kutije koje su bile zatvorene i označene. Kada smo zaprijetili tužbom, ono što nije prodano odmah je složio i vratio“, objašnjavaju u ŽOD-u.