Hrvatski sabor

Svađa oko škverova: ‘Kako vas nije sram smijati se dok radnik prodaje invalidska kolica svog djeteta?’

Hina

»To je slika današnje HDZ-ove Hrvatske. Ovo su potresne priče radnika brodogradilišta koji nebrigom ove Vlade ne dobivaju plaću. Dvije godine Vlada zna za sve probleme, ne reagira i ne poduzima ništa«, kaže Bernardić



Zaiskrilo je u srijedu na početku saborskog zasjedanja između predsjednika SDP-a Davor Bernardića, koji je prozvao Vladu zbog stanja u Uljaniku i 3. maju te spočitao HDZ-ovom Tomislavu Klariću da se iz saborske klupe »smije onima koji završavaju na cesti«, i prozvanog Klarića koji je uzvratio da HDZ-ova vlada rješava probleme nagomilane u vrijeme SDP-ove vlade.


»Predugo traje agonija u brodogradilištima Uljanik i 3. maj. Jučer je odgođeno ročište za otvaranje stečajnog postupka 3. maja, koji je izborio odgodu mogućeg stečaja, a radnici su dobili još dva tjedna neizvjesnosti i agonije. Sutkinja im je poručila, što je zabrinjavajuće i šokantno, ‘ako do 12. ožujka ne dobijete plaće, nemate se čemu nadati’«, rekao je Bernardić u saborskoj stanci za slobodan govor.


U svom se obraćanju, čitajući svjedočanstva zaposlenika brodogradilišta, u nekoliko navrata obratio HDZ-ovu Tomislavu Klariću zamjerajući mu da se, kako je ustvrdio, u saborskoj klupi smije »onima koji završavaju na cesti«.




»To je slika današnje HDZ-ove Hrvatske. Ovo su potresne priče radnika brodogradilišta koji nebrigom ove Vlade ne dobivaju plaću. Dvije godine Vlada zna za sve probleme, ne reagira i ne poduzima ništa«, kaže Bernardić.


Uljanik je u problemima zbog lošeg planiranja i upravljanja, zbog loše kontrole državnih jamstava, prikrivanja stvarnih podataka i nekvalitetnih revizija, smatra Bernardić koji za glavnog državnog odvjetnika ima dojam da je »na godišnjem odmoru«.


Vladu je prozvao i da je netransparentno našla novog strateškog partnera koji je već izjavio da neće platiti dugove nego očekuje da to učini država.Prozivani Klarić se požalio predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću na povredu Poslovnika te je iskoristio priliku da Bernardiću poruči kako HDZ-ova vlada rješava probleme koje je je nagomilala SDP-ova vlada.

»Vi ste se očito našli prozvani? Kako Vas nije sram smijati se dok radnici završavaju na cesti, prodaju invalidska kolica svojeg djeteta da bi mogao prehraniti obitelj. Vama je to smiješno, sram vas može biti«, poručio je Bernardić Klariću.


Uključio se i SDP-ovac Gordan Maras zamjerajući da se »Klarić smiljulji dok ljudi nemaju četiri mjeseca plaću«.


Uključeni u raspravu zaradili su opomene predsjednika Sabora Jandrokovića zbog zlorabe Poslovnika.