Prva obljetnica smrti

Sutra u Zagrebu razgovor u čast Slavka Goldsteina; govorit će Stipe Mesić i Ivica Đikić

Boris Pavelić

Skup će se održati u 11 sati u dvorani Müller Kina Europa, a ulaz je slobodan



ZAGREB U povodu prve obljetnice smrti zagrebačkoga i hrvatsko-židovskog intelektualca Slavka Goldsteina, koji je preminuo na sutrašnji dan 2017, u Zagrebu će sutra biti održan javni razgovor o radu i nasljeđu tog izdavača, pisca, publicista i svestranog humanističkog intelektualca.


Skup će se održati u 11 sati u dvorani Müller Kina Europa, a ulaz je slobodan. Osobno sjećanje na Slavka Goldsteina iznijet će njegov brat Danijel Ivin, dok će Slavkovi sinovi Pavle i Ivo govoriti o utjecaju povijesnih zbivanja na njihova oca, kao i o  njegovu izdavačkome te historiografskom radu.


Saborski zastupnici Vesna Pusić i Milorad Pupovac govorit će o Goldsteinu kao “intelektualcu slobode” i “intelektualcu manjine”, a novinar i pisac Ivica Đikić podsjetit će na Goldsteinov spisateljski i novinarski rad.




Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, pak, iznijet će svoje poglede na Goldsteinov opći doprinos liberalizaciji Hrvatske.


Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Karlovcu. U Drugome svjetskom ratu bio je partizan, a poslije rata na javnoj sceni Hrvatske i Jugoslavije pedeset je godina djelovao kao ugledni izdavač, pisac, novinar i publicist.


Kao urednik, objavio je mnoga kapitalna djela hrvatske kulture. Suosnivač je Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), prve demokratske stranke poslije Drugoga svjetskog rata u Hrvatskoj.


Zapamćen je kao uporan i rječit protivnik svake isključivosti te zagovornik socijalno osjetljivog liberalnog društva, parlamentarne demokracije, demokratskih sloboda i tolerancije.