Prognoza

Sutra opet dolazi do nagle promjene vremena. Nije prvotravanjska šala da će ponegdje biti i – snijega

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Nakon sunčanog, dijelom i vedrog te relativno toplog vikenda, a i iznadprosječno toplog ožujka, u Dubrovniku čak i rekordnog, tjedan će započeti suhim i sunčanim vremenom. No slijedi velika promjena koja će donijeti pad temperature, vjetar, kišu, a u gorju čak i snijeg. 


U ponedjeljak će još u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, poslijepodne prolazno uz umjerenu naoblaku, te povremeno umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura između 1 i 4 °C, a najviša dnevna od 20 do 22 °C. I u središnjoj će Hrvatskoj biti pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Danju ugodno toplo uz temperaturu između 18 i 21 °C.


Vjerojatnost za mraz postoji uglavnom po kotlinama gorskih krajeva, gdje će prevladavati sunčano, uz najvišu dnevnu temperaturu oko 18 °C. Na sjevernom Jadranu također pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura od 19 do 22 °C. Uz obalu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, prema otvorenom od sredine dana sjeverozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito. Ujutro će slabe do umjerene bure biti i uz obalu srednjeg i južnog Jadrana, a tijekom sunčanog dana vjetar će okrenuti na zapadni i jugozapadni, prema otvorenome i sjeverozapadni. Poslijepodnevna temperatura od 20 do čak oko 24 °C u unutrašnjosti Dalmacije.”




U utorak još u kopnenom području pretežno sunčano, a više će oblaka biti ponajprije u gorju, gdje može pasti i koja kap kiše. Od srijede će uz promjenljivu naoblaku mjestimice biti kiše, moguće i u obliku pljuskova, a najmanja vjerojatnost za kišu je na istoku zemlje. Jutra će biti toplija, a dnevna temperatura u postupnom padu. Na Jadranu u utorak postupno sve više oblaka, a od srijede će kiša biti česta, lokalno moguće i u obliku obilnijih pljuskova.


U utorak će bura okrenuti na jugo, koje će postupno jačati na umjereno i jako, u četvrtak, osobito u Dalmaciji vjerojatno i olujno. U petak se očekuje slabljenje juga. Dnevna temperatura zraka bit će u manjem padu.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.