Nastavak polemika

Sutra odluka ostaje li šator iz Savske u Vukovaru, Glogoški razmišlja o novoj lokaciji

Dražen Ciglenečki

Foto V. Kos / Cropix

Foto V. Kos / Cropix

Braniteljska populacija naći će rješenje koje će sve zadovoljiti. U ovom trenutku ne bi trebalo o ovome raditi javnu raspravu, sami će branitelji u konačnici donijeti odluku, rekao je Glogoški



ZAGREB  Vođe braniteljskog prosvjeda su, čini se, razočarani uglavnom negativnim stavom Vukovaraca prema preseljenju njihovog šatora pod okrilje tamošnjeg Memorijalnog centra Domovinskog rata. Moglo bi se to iščitati i iz jučerašnje izjave Josipa Klemma u Okučanima.


– Hrvatski branitelji moraju biti dobronamjerni jedni prema drugima i ne smiju si zatvarati vrata niti u dobru niti u zlu, rekao je Klemm.


Ta njegova reakcija ne čudi jer Đuro Glogoški je prošli tjedan, objavljujući prekid prosvjeda, izvijestio da šator »sukladno dogovoru seli u Vukovar«, u vojarnu koja pripada muzeju posvećenom Domovinskom ratu.




Predstavljeno je to na način da će na toj lokaciji šator biti trajno smješten i da je to dio dogovora s ministrom branitelja Tomom Medvedom o okončanju prosvjeda. Međutim, nakon što su se pobunili vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, kao i ratni veterani iz tog grada, ministar sada tvrdi da je Memorijalni centar tek privremeno rješenje za šator. »U dogovoru s braniteljima, šator je privremeno u Vukovaru na području Memorijalnog centra.


Branitelji će sami u kratkom vremenskom razdoblju upoznati javnost o sudbini i ulozi šatora u perspektivi. Ne želim da šator bude predmet bilo kakvih problema«, izjavio je Medved gostujući u HTV-ovoj emisiji »Veterani mira«.


A HDZ-ovac Igor Gavrić, predsjednik vukovarskog gradskog vijeća, jučer nam je ispričao kako je uopće došlo do toga da je šator iz Zagreba dovežen u Vukovar.


On je član upravnog vijeća Memorijalnog centra, gdje zastupa grad Vukovar, a to je tijelo u ponedjeljak, dakle, dan prije završetka prosvjeda, održalo telefonsku sjednicu.


– Tada smo dobili prijedlog da šator neko vrijeme bude u vojarni u sklopu Memorijalnog centra. Znamo kako je prošla Vlada imala loš odnos prema hrvatskim braniteljima, a Vukovar je simbol Domovinskog rata. Zato nije bilo razloga da ne prihvatimo prijedlog da se šator, u kojem se 555 dana odvijao prosvjed, privremeno montira u vojarni. Odluku o tome usvojili smo jednoglasno, kazao nam je Gavrić.


Nije precizirao čiji je ovo prijedlog bio, ali logično je zaključiti da je stigao od ministra Medveda, koji obnaša dužnost predsjednika upravnog vijeća te javne ustanove. Gavrić nam nije znao niti reći zašto je baš odabran Vukovar.


– Nitko nam nije ništa rekao. Ali, ponavljam, šator će tu ionako biti možda tjedan, dva. Memorijalni centar skrbi o mjestima ratnih stradanja u Vukovaru, to je naša zadaća, naglašava Gavrić.


Upravno vijeće će se sastati već sutra.


– Sigurno je da ćemo razmotriti i ovu situaciju sa šatorom, a možda ćemo već i donijeti odluku ostaje li on gdje se trenutačno nalazi ili ne. Naravno, ako odluka bude da šator ide dalje, branitelji će sami odrediti gdje, ističe Gavrić.


Neobično je da Zoran Šangut, ravnatelj Memorijalnog centra, u utorak, kad smo razgovarali s njim, nije znao da je dan ranije upravno vijeće odlučilo da primiti šator u spomenutu vojarnu.


Nejasno je i, ako će šator tamo ostati tek kraće vrijeme, zašto je uopće seljen u Vukovar.


U međuvremenu je, po svemu sudeći, Glagoški shvatio da šator nije dobrodošao u Vukovar i razmišlja što će s njim.


– Braniteljska populacija naći će rješenje koje će sve zadovoljiti. U ovom trenutku ne bi trebalo o ovome raditi javnu raspravu, sami će branitelji u konačnici donijeti odluku, rekao je Glogoški u emisiji »Veterani mira«.