Ganuta podrškom kolega

Sutra odluka o puštanju iz pritvora novinarke Jasne Babić; Radeljak: Ne sjećam se zašto sam je tužio

Hina

»Sjednica će se održati čim će stranke biti u mogućnosti doći na nju, a nije isključeno da to bude već danas«, kazao je Kevrić



ZAGREB – O puštanju iz zatvora u Remetincu novinarke Jasne Babić, pritvorene zbog neodazivanja sudskim pozivima, zagrebački Općinski kazneni sud odlučivat će sutra zatvoreno za javnost, doznaje se od glasnogovornika tog suda Dražena Kevrića.


Izvanraspravno sudsko vijeće najavilo je za 10,30 sati sjednicu na koju je pozvana i braniteljica Jasne Babić po službenoj dužnosti, koja je i predložila da joj se ukine pritvor, rekao je za Hinu glasnogovornik suda.


Ukine li joj vijeće pritvor, novinarka će odmah na slobodu, a u suprotnom će u Remetincu ostati do ponedjeljka ujutro, za kada je najavljena rasprava u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu koju je protiv nje 2009. pokrenuo Josip Radeljak, zvan Dikan. Upravo zbog neodazivanja na sudske pozive za rasprave u tom slučaju, sud joj je krajem studenoga i odredio tzv. disciplinski pritvor.




Jasnu Babić posjetila je danas njezina braniteljica po službenoj dužnosti Laura Valković, po kojoj je novinarka pozdravila sve, zahvalila svima koji je podupiru te poručila da se osjeća dobro.


Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO), mreža urednika, direktora medija i vodećih novinara regije, šokirana je pritvaranjem hrvatske novinarke Jasne Babić zbog tužbe za klevetu, objavio je SEEMO u srijedu.


Jasna Babić od utorka je u zagrebačkom zatvoru u Remetincu, a prijeti joj i 30 dana pritvora ocijeni li sud da je to nužno kako bi ona sigurno došla na suđenje.Sud tvrdi da je novinarka privedena jer 16 puta nije došla na ročište te da je riječ o »disciplinskom pritvoru«, kaže se u priopćenju SEEMO-a, organizacije u sklopu Međunarodnog novinarskog instituta (IPI).


»Od hrvatskih vlasti zahtijevam da odmah puste Jasnu Babić«, rekao je Oliver Vujović, generalni direktor SEEMO-a.


»Nadam se da će se to danas dogoditi i da će ona izaći na slobodu. Neprihvatljivo je poslužiti se pritvorom kao disciplinskom mjerom u slučaju klevete. (Jasna) Babić, slavna investigativna novinarka, uhićena je i s njom su postupali kao s kriminacem«, dodaje se u priopćenju.



»Podnijela sam takav prijedlog o kojemu bi, s obzirom da je riječ o pritvorskom predmetu, što prije trebalo odlučiti izvanraspravno vijeće zagrebačkog Općinskog kaznenog suda koji je krajem studenoga i donio rješenje o pritvoru«, kazala je Hini zagrebačka odvjetnica Valković.


Dodala je da je sudska rasprava u slučaju zbog kojega je novinarka i završila iza rešetaka zakazano za ponedjeljak, 28. siječnja. Ako je sud do tada ne pusti na slobodu, na raspravu će je dovesti pravosudna policija.


Odvjetnica je prijedlog podnijela nakon posjeta novinarke Babić u zatvoru u Remetincu.


»Ona nema primjedbi na uvjete smještaja, osjeća se dobro i iskreno je ganuta podrškom kolega i svih koji su reagirali na njezino pritvaranje«, izjavila je odvjetnica.


Glasnogovornik suda Dražen Kevrić nije mogao reći kada će vijeće održati sjednicu i odlučiti o prijedlogu braniteljice novinarke koja je po nalogu suda uhićena jučer oko podneva, nakon čega je odvedena u zatvor.


»Sjednica će se održati čim će stranke biti u mogućnosti doći na nju, a nije isključeno da to bude već danas«, kazao je Kevrić.


Sud je pritvaranje Jasne Babić naložio još 28. studenoga prošle godina jer se, po riječima glasnogovornika suda, nije odazvala pozivima na 16 zakazanih rasprava, a nisu se uspjela realizirati ni tri naloga policiji da je se dovede na raspravu. Na sudu kažu da su za pritvorom kao »krajnjom mjerom« posegnuli tek pošto u nekoliko navrata nisu uspjele »blaže mjere osiguranja nazočnosti tužene na raspravi«.


Na vijest o pritvaranju novinarke Josip Radeljak izjavio je nekim medijima kako se ne sjeća zbog čega ju je tužio, ali »radilo se o prostačenju, lažima i klevetama« kojima se sada bave njegovi odvjetnici.


Sudsku raspravu u tom slučaju vodi sutkinja Tamara Pleše.


Pritvaranje Jasne Babić jučer je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, zatraživši njezino hitno puštanje na slobodu, a zabrinutost je danas iskazao i hrvatski P.E.N. centar koji smatra da je riječ o nerazmjernom reagiranju koje »postaje faktorom u ugrožavanju slobode istraživačkog novinarstva«.