POSLJEDICE POTRESA

Sutra će biti proglašena elementarna nepogoda u Zagrebu, zbog udara vjetra krhotine će letjeti zrakom

Portal Novilist.hr

Foto/Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto/Sandra Simunovic/PIXSELL

U tijeku je 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanaciju dimnjaka, krovišta i napuklih zidova. U HVZ-u pozivaju građane da, s obzirom na veliki broj intervencija u tijeku, broj 193 zovu samo u slučaju neposredne opasnosti za život



ZAGREB – Sutra će biti proglašena elementarna nepogoda za Grad Zagreb zbog potresa od 5,5 stupnjeva po Richteru i velikih razaranja zgrada u gradu.


Ovu odluku objavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavljujući sanaciju šteta na svim mjestima u gradu.


Također je kazao kako su za sve koji nemaju ili ne mogu u ovom trenutku u svoje kuće osiguran smještaj u Studentskom centru i na nizu drugih lokacija. 




Zagrebački vatrogasci odradili su do nedjelje kasno poslijepodne 80 intervencija s oko 300 vatrogasaca i 175 vozila, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).


U tijeku je 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanaciju dimnjaka, krovišta i napuklih zidova, dodaje HVZ.


Na samoborskom području zabilježeno je osam tehničkih intervencija sa 31 vatrogascem i devet vozila. U Krapinsko-zagorskoj županiji je, na području Donje i Gornje Stubice, odrađeno osam tehničkih intervencija sa 65 vatrogasaca i 11 vozila.


U HVZ-u pozivaju građane da, s obzirom na veliki broj intervencija u tijeku, broj 193 zovu samo u slučaju neposredne opasnosti za život.


Na zagrebačkom području očekuju se udari vjetra jači i od 65 kilomatara na sat, upozorio je u nedjelju Meteoalarm.


Nakon potresa koji je pogodio zagrebačko područje meteorolozi su izdali novo upozorenje te građane s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pozivaju na oprez zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom.


“Očekuju se jaki udari sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, osobito u sjevernim predjelima. Udari vjetra mogli bi biti snažni i do 65 kilometara na sat”, ističe se.


Zbog oštećenja zgrade na Markovu trgu Hrvatski sabor seli u zagrebačku Gradsku skupštinu.