Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Slab interes

Sustavno zaboravljanje povijesti: Sve manje škola vodi učenike u Jasenovac, lani ih je bilo rekordno malo

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 13. prosinac 2018. u 20:12 2018-12-13T20:12:40+01:00

Bivši logor ove godine posjetilo je samo sedam osnovnih i osam srednjih škola

ZAGREB Školske grupe iz osnovnih i srednjih škola uglavnom zaobilaze JUSP Jasenovac iako bi on trebao biti važno i središnje mjesto za poučavanje ne samo o žrtvama tog najvećeg ustaškog logora, nego i za poučavanje o Holokaustu, te genocidu nad Srbima i Romima. Prema podacima JUSP-a Jasenovac ove godine posjetilo ga je 15 školskih grupa iz Hrvatske i to sedam osnovnoškolskih i osam srednjoškolskih grupa. U posljednjih sedam godina Jasenovac su posjetile ukupno 104 školske grupe, 62 osnovnoškolske, 42 srednjoškolske. Najviše školskih grupa Jasenovac je posjetilo 2013. godine. Tada su ga posjetile 22 grupe, a najmanje lani, samo devet. U razdoblju od 2012. do 2015. godine, kada je na vlasti bila Kukuriku koalicija posjetilo ga je 67 školskih grupa, a u sljedeće tri u kojima je u raznim kombinacijama HDZ njih 37.

JUSP Jasenovac uglavnom posjećuju učenici iz obližnjih ili ne baš udaljenih škola. Svakogodišnja konstanta su Osnovna škola Popovača čiji učenici svake godine posjećuju Jasenovac u dvije grupe, a od srednjih škola svake godine ga posjećuju učenici karlovačke gimnazije. Interesantno je da ni učenici Osnovne škole Jasenovac, prema podatcima JUSP-a Jasenovac, ne posjećuju memorijalni muzej svake godine. Od 2012. godine iz te su škole tri organizirane skupine posjetile nekadašnji logor i to 2013., zatim 2016. i ove godine. Među čestim posjetiteljima bili su učenici iz zagrebačke Osnovne škole Ivana Meštrovića, osnovnih škola iz Ludine i Novske, pakrački srednjoškolci.

Učenici iz Primorsko-goranske županije među povremenim su posjetiteljima JUSP-a Jasenovac, osam školskih grupa ga je posjetilo od 2012. Među onim nešto manje učestalima su učenici iz Istarske županije (četiri školske grupe) i Splitsko-dalmatinske (dvije), dok primjerice Jasenovac nije posjetila niti jedna školska grupa iz relativno udaljene Dubrovačko-neretvanske županije, ali i iz ne baš tako daleke Zadarske županije.

S obzirom na slab interes osnovnih i srednjih škola, i to dugogodišnji, ne čudi sve slabije znanje i razumijevanja zbivanja iz razdoblja NDH i među mladima što za posljedicu ima sve veće razumijevanje i postepenu rehabilitaciju ustaštva u hrvatskom društvu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
HEDONIST – Gourmet & Wine 2019.