Neočekivani scenarij

Suradnja predsjednika Srpskog narodnog vijeća i branitelja: Pupovac pomaže Klemmu za sastanak s Vučićem

Dražen Ciglenečki

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Iskazani interes predstavnika braniteljskih udruga za sastanak s premijerom Srbije politički je iznimno relevantna poruka. Siguran sam da će premijer Vučić ozbiljno razmotriti tu poruku, rekao nam je Milorad Pupovac



ZAGREB Srpski premijer Aleksandar Vučić na kraju ipak neće 25. i 26. kolovoza sudjelovati na Dubrovnik forumu. To je jučer izvijestila agencija Beta pozivajući se na neimenovane izvore u Vladi Srbije.


Tako je propala i šansa da se čelnici nekih braniteljskih udruga već u Dubrovniku, na marginama spomenutog međunarodnog skupa, sastanu s Vučićem, što je ideja koju je u utorak nakon sastanka sa Zoranom Milanovićem iznio Josip Klemm. No, to ne znači da se Klemm s kolegama uskoro ipak neće susresti sa srpskim premijerom. U organizaciji tog sastanka mogao bi im pomoći i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, koji ima dobre kontakte s Vučićem, pa je s njim razgovarao u Beogradu i prije dva dana.


Zajednički interes


– Iskazani interes predstavnika braniteljskih udruga za sastanak s premijerom Srbije politički je iznimno relevantna poruka. Bez obzira što je primarno vezana uz pitanje optužnica za ratne zločine. Siguran sam da će premijer Vučić ozbiljno razmotriti tu poruku. Mediji u Srbiji su je prenijeli i, ponavljam, to je nesumnjivo jedna od najrelevantnijih poruka koja je ovih dana došla iz Hrvatske. Zato sam spreman sjesti s tim braniteljima kako bih čuo od njih na koji način oni zamišljaju takav sastanak s Vučićem, a onda sam spreman preuzeti odgovornost sa svoje strane, rekao nam je jučer Pupovac.




On smatra da se Klemm i branitelji koji su bili kod Milanovića, a koji su iznijeli prosvjed protiv prošle Vlade, zalažu za nešto što je u njihovom, ali i u interesu Srbije i Hrvatske.


– Zato i podržavam njihove namjere usred ove sveopće razmjene poruka koje su više manje zagađujuće, ističe Pupovac.


Predsjednik SNV-a nagovarao je Vučića da otputuje u Dubrovnik i sada žali što se to nije realiziralo.


– Može biti da su nekima s naše strane zasmetale pojedine riječi nedavno u Gradini, strašnom mjestu stradanja u Drugom svjetskom ratu. Ja bih to razumio do određene mjere da nije bilo poruka iz Knina, u kojem se u službenom programu jedan govornik ispričavao što nisu završili posao u Domovinskom ratu. Te stvari opterećuju odnose dviju zemalja i trebale su biti povod za sastanak, a ne da do njega ne dođe. Potez premijera Oreškovića nije bio hrabar, ocjenjuje Pupovac. Predsjednik hrvatske Vlade u utorak je prijepodne izjavio da će on biti u Dubrovniku i da će, koliko zna, tamo doći i Vučić. No, istog dana navečer Orešković je promijenio priču, tvrdeći da njega neće biti na Forumu, pa da stoga nema ni razloga za Vučićev dolazak. Pupovac smatra da bi dobro bilo da je, u razdoblju dok Hrvatska ima tehničku Vladu, uspostavljen između Beograda i Zagreba svojevrstan »telefon povjerenja«.


Bez Glogoškog


– Takva bi linija između najviših državnih dužnosnika Srbije i Hrvatske mogla isključiti incidentne i tenzične postupke koji narušavaju odnose dviju država, a dok se ne formira Vlada i postigne obostrana suglasnost o nastavku rada na sporazumu kojim bi se reguliralo sva pitanja u području suđenja za ratne zločine, predlaže Pupovac.


A Klemmov poziv predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da organizira braniteljima sastanak s Vučićem neobičan je i s obzirom na činjenicu da je Đuro Glogoški, nominalni lider »šatoraša«, neki dan optužio hrvatsku Vladu da je »pregovarala s četnicima koji su na vlasti u Srbiji«. Klemm, međutim, ističe da se nije konzultirao s Glogoškim.


– Nisam ja govorio u ime Glogoškog nego udruge specijalne policije. Ja sam protiv huškačke retorike prema Srbiji. Ne pozivam na rat, kao što je i Milanović činio. Svoju sam mladost proveo na ratištu i ne bih htio da netko to opet proživi, kazao nam je Klemm.