8. obljetnica ulaska Hrvatske u NATO

Šundov: Hrvatska počela pripreme za odlazak pješačke satnije u Litvu

Zlatko Crnčec

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je Hrvatska »u kontekstu novih sigurnosnih ugroza poduprla odluku o jačanju nazočnosti NATO-a na području Baltika i u Republici Poljskoj, te tome namjerava pridonijeti s jednom pješačkom satnijom u 2018. godini«



ZAGREB Načelnik Glavnog stožera HV-a general Mirko Šundov rekao je da je Hrvatska započela pripreme za sudjelovanje s pješačkom satnijom u misiji NATO-a »Enhanced Forward Presence – eFP« u 2018. u Litvi« s ciljem zaštite istočnih članica NATO-a i jamčenja njihove sigurnosti, koja je isplanirana nakon ruske vojne intervencije u Ukraijini i aneksije Krima.


– Oružane snage Republike Hrvatske i ubuduće ostaju predane proaktivnom djelovanju u NATO-u. Preuzimat ćemo svoj dio odgovornosti i preuzetih obveza, kako bi i nadalje bili pouzdan i odgovoran saveznik, rekao je Šundov u Saboru prilikom obilježavanja osme obljetnice ulaska Hrvatske u NATO. 


Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je Hrvatska »u kontekstu novih sigurnosnih ugroza poduprla odluku o jačanju nazočnosti NATO-a na području Baltika i u Republici Poljskoj, te tome namjerava pridonijeti s jednom pješačkom satnijom u 2018. godini«.




– NATO je danas više nego ikad jamac sigurnosti i slobode. Sigurnosna situacija dramatično se promijenila u posljednjih nekoliko godina i Europa je suočena s novim izvorima prijetnji, izazova i nestabilnosti. To su s jedne strane izazovi koji zahtijevaju jačanje kolektivne obrane, a s druge strane su prijetnje raznih terorističkih skupina. Zato su hrvatska Vlada i MORH pokrenuli izradu nove Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, kazao je Krstičević.


Dodao je da je Hrvatska svjesna da »sigurnosne ugroze ne nastaju na našim granicama, tako da je globalna sigurnosna suradnja uvjet uspjeha djelovanja«.


– Samo tako možemo biti brži, jači i spremniji odgovoriti na sve moguće oblike sigurnosnih izazova, rekao je Krstičević.