Projekt SE Orlec Trinket

Sunčana struja iz creske elektrane: Potpisan sporazum PGŽ-a, creskih franjevaca i HEP-a

Bojana Mrvoš Pavić

Marina Medarić, Frane Barbarić i Zdravko Tuba  / Snimio Darko JELINEK

Marina Medarić, Frane Barbarić i Zdravko Tuba / Snimio Darko JELINEK

Elektrana Orlec Trinket će prosječno proizvoditi oko 8,5 GWh (milijuna kilovatsati) godišnje, što je dovoljno za potrošnju oko dvije tisuće kućanstava na Cresu i Lošinju



ZAGREB Primorsko-goranska županija, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca Samostan sv. Frane – Cres i HEP potpisali su jučer sporazum o suradnji na projektu gradnje Sunčana elektrana Orlec Trinket na Cresu, koja bi, sa svojih 6,5 megavata snage, u pogon trebala biti puštena najkasnije do početka jeseni iduće godine.


Bit će to prva neintegrirana sunčana elektrana u sustavu HEP-a – koji od 2014. godine ima devet sunčanih elektrana integriranih u građevine, odnosno postavljene na krovove svojih poslovnih zgrada u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Čakovcu i Opatiji – ali i najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, budući da ostale imaju snagu od najviše jednog megavata.


Orlec Trinket će prosječno proizvoditi oko 8,5 GWh (milijuna kilovatsati) godišnje, što je dovoljno za potrošnju oko dvije tisuće kućanstava na Cresu i Lošinju, i korak je prema njihovoj energetskoj samoodrživosti.


HEP kao nositelj projekta u srpnju planira podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i raspisati tendere za izvođenje radova. Sporazum su u sjedištu HEP-a u Zagrebu potpisali Marina Medarić, zamjenica župana PGŽ-a, Zdravko Tuba, gvardijan Samostana sv. Frane – Cres Zdravko Tuba i predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić.

– Posebno mi je drago što će ova elektrana dati svoj doprinos jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma na Cresu i Lošinju, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija – u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone, kazao je Barbarić. Elektrana će se prostirati na 17 hektara, oko dva kilometra sjeverno od naselja Orlec, a zanimljivo je da će unutar njene ograde biti moguća i ispaša životinja.


– Vjerujemo da je  ovo početak našeg puta k obnovljivim izvorima energije i suradnji s  HEP-om na ovakvim ili sličnim projektima, izjavila je Marina Medarić. Županija, dodala je, potiče proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te u planu ima 25 projekata, među kojima je i šest sunčanih te pet vjetroelektrana. Creska sunčana elektrana je pilot-projekt i Medarić vjeruje da će ostali projekti ubuduće lakše pronalaziti investitore. Kako se, međutim, Hrvatska u velikom dijelu nalazi u EU zaštićenom području Natura 2020, za dio projekata će biti potrebne detaljne okolišne studije, odnosno moraju biti ispoštovani strogi okolišni uvjeti.


Ukupni investicijski troškovi na SE Orlec Trinket procjenjuju se na oko 45 milijuna kuna, a Samostan će zemljište u svom vlasništvu, na kojem se planira izgradnja elektrane, dati u zakup HEP-u na 25 godina. Na potpisivanju sporazuma predstavljeni su planovi daljnjeg korištenja energije sunca na Cresu. PGŽ je paralelno s razvojem projekta Orlec Trinket Istok započela i razvoj projekta SE Orlec Trinket Zapad, snage 4,14 MW, čime bi ukupna snaga sunčanih elektrana na otoku Cresu u budućnosti iznosila više od 10 MW.


Projekt SE Orlec Trinket prvi je HEP-ov projekt plana da udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije poveća na 50 posto do 2030. godine, odnosno na 70 posto do 2050.