Most istražuje

Sumnjiva dodjela kvota: Dobrović istražuje tko je “mutio” u energetici, planira prijaviti Milanovićevu Vladu

Bojana Mrvoš Pavić

arhiva NL

arhiva NL

U Dobrovićevom ministarstvu kažu da su našli dosta problema kod dodjele kvota za »obnovljivce« koncem 2015. Jesu li što proslijedili DORH-u nije poznato. Ministar gospodarstva u SDP-ovoj Vladi Ivan Vrdoljak tada je govorio kako je on smanjio kvote te također pozvao institucije na djelovanje



Nakon Tomislava Panenića, Mostovog bivšeg ministra gospodarstva u čijem se resoru nalazila energetika, doznajemo, sad i ministar okoliša i energetike Slaven Dobrović istražuje nepravilnosti oko dodjele kvota za proizvodnju energije iz vjetroelektrana krajem 2015. godine, za vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Zasad još ništa nije prijavljeno DORH-u, može se čuti od upućenih, no to ne znači da neće, i to skoro.



Danak, u međuvremenu plaćaju potrošači, ali i HOPS, HEP-ov Operator prijenosnog sustava. Zbog »najezde« obnovljivaca na elektroenergetsku mrežu HOPS-ovi su troškovi održavanja na visokom naponu porasli, kao i troškovi HEP-ovih elektrana koje se moraju gasiti odnosno ponovno paliti onda kad vjetroelektrane, nestalne u svom radu, proizvode previše odnosno premalo struje.



Opterećena mreža




»Sagledavamo posljedice odluka iz 2015. godine, našli smo dosta problema i nepravilnosti, i sve što pronađemo dužni smo proslijediti DORH-u«, kaže nam izvor u Ministarstvu energetike, ne potvrđujući, međutim, da je išta prema DORH-u zasad već i otišlo. Upravo zbog previše proizvođača energije iz vjetra, nagomilanih na elektroenergetsku mrežu odlukama i ugovorima s kraja 2015. godine, uskoro poskupljuje naknada za obnovljive izvore, koju na svojim računima za električnu energiju plaćaju svi građani i industrija.


Krajem 2015. godine Vlada je odobrila ogromnih 300 megavata snage novih »obnovljivaca« koji mogu ući u mrežu, čime je značajno opterećena i sama mreža, ali prvenstveno nastao manjak u sredstvima za poticanje »obnovljivaca«. Država je, naime, dužna od njih otkupljivati svu energiju koju proizvedu, i to za visokih 90 lipa po kilovatsatu. Usporedbe radi, HEP i tu otkupljenu »zelenu« struju onda potrošačima prodaje po 95 lipa u višoj, odnosno 46 lipa u nižoj tarifi.


Da bi se novac za otkup skupio, potrošači plaćaju naknadu za obnovljivce, dok su i svi opskrbljivači, u najvećoj mjeri HEP, dužni otkupljivati i dio struje iz vjetroelektrana te ostalih »obnovljivaca«. Zbog prevelikog broja odobrenih novih projekata krajem 2015. godine, sadašnja Vlada nema dovoljno novaca za poticaje, točnije, nedostajat će joj 6,2 milijardi kuna do kraja 2020. godine. Taj će se novac morati prikupiti poskupljenjem naknade za potrošače, očekuje se u travnju, ali i opskrbljivači – HEP, RWE te ostali, imaju obavezu još godinu dana otkupljivati »zelenu« energiju, što je trebalo prestati početkom ove godine.



300 megavata snage novih »obnovljivaca« odobreno je krajem 2015. godine


90 lipa po kilovatsatu iznos je za koji je država dužna od njih otkupljivati energiju


6,2 milijardi kuna nedostajat će državi za poticaje do kraja 2020. godine



Pandorina kutija


Pandorinu kutiju je u rujnu prošle godine otvorio bivši, Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić, apelirajući na DORH da istraži tko je »mutio« u energetici i doveo do novog tereta za kućanstva i gospodarstvo.


»U energetici se potrošnja mjeri u kilovatima i kubicima, a kad se sve zbroji u novcu, radi se o milijardama. Pogodovalo se, oštećeni su građani i potrošači, a vrijeme i istrage pokazat će tko su sve sudionici«, naglasio je lani Panenić. Dodao je i to kako je bilo pritiska na državne institucije koje su »obnovljivcima« kroz samo desetak, 12 dana izdavale svu potrebnu dokumentaciju za rad. Između ostalog, može se čuti od upućenih, građevinske su im dozvole izdavane u vrlo kratkom periodu, kako bi što prije mogli ući u kvote za dodjelu poticaja.


Ministar gospodarstva u Milanovićevoj Vladi Ivan Vrdoljak već je ranije na otpužbe o pogodovanju odgovarao kako je on zapravo smanjio kvote, koje je njegov prethodnik Radimir Čačić propisao i daleko većima. Svi potisani ugovori, naglašavao je Vrdoljak, potpisivani su u skladu s tarifama koje je propisao Čačić i, prije njega, HDZ-ova Vlada. »Pozivam DORH, neka pokupe dokumentaciju, i ako nije bila valjana neka zatvore sve odgovorne«, kazao je lani u listopadu Vrdoljak.


Panenića su izbori bili zaustavili u daljnjoj istrazi, no njome se nastavio baviti Dobrović, odnosno njegovi energetičari.


Politika čistih ruku


»Želimo politiku čistih ruku, da više nema pogodovanja i da uvjeti budu jednaki za sve. Novi ugovori s prozvođačima iz obnovljivih izvora se neće potpisivati. To nije zato što smo mi protiv obnovljivaca, dapače, nego zato što nam je u nasljeđe ostavljena previsoka poticajna cijena koju obnovljivcima moramo plaćati. Svuda u Europi poticaji su s godinama padali, samo su kod nas rasli, i na bilo koji način moraju biti smanjeni«, ističe naš izvor u Dobrovićevom ministarstvu.