Politička akcija

Sukob u Zagrebu: Umjesto Milana Bandića, mogao bi se urušiti – zagrebački HDZ

Zlatko Crnčec



ZAGREB Vodstvo HDZ-a i dalje inzistira na tome da ono nije dalo nikakvu zeleno svijetlo zagrebačkom HDZ-u da ruši zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na način da ne glasuje za gradski proračun za 2017. Kako se može neslužbeno doznati, u vodstvu stranke smatraju da se to HDZ-u nikako ne bi isplatilo jer ima loša iskustva s takvim postupcima. Pozivaju se na slučajeve kada je HDZ neizglasavanjem proračuna rušio gradonačelnika Omiša Ivana Kovačića i Dubrovnika Andru Vlahušića nakon čega su održani prijevremeni izbori na kojima su obojica opet pobijedi. U vodstvu HDZ-a smatraju da imaju puno više šansi za dobar rezultat na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju sljedeće godine ako ne idu u nikakva rušenje, a istovremeno biračima ponude kvalitetnog kandidata za gradonačelnika.


S druge pak strane iz kruga oko Andrije Mikulića i dalje tvrde inzistiraju da se oni sami ne bi usudili ići u tako osjetljivu političku akciju kao što je rušenje Bandića bez da je prije toga amenuje vodstvo stranke. Iz Mikulićevog kruga također tvrde da je vodstvo odlučilo povući svoju podršku rušenju Bandića tek nakon što su prošlog petka tri zastupnika bliska Bandiću odbila podržati 16 zakona koji su činili poreznu reformu.Na sjednici Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a održanoj u utorak navečer, Mikulić i njegovi najbliži suradnici i dalje su iznosili argumente za rušenje Bandića. Sam Mikulić je prije godinu dana uveo HDZ u koaliciju s Bandićem, a dio njegovih najbližih suradnika dobio je vodeće pozicije u gradskim tvrtkama. S druge pak strane na Predsjedništvu su protiv Bandićevog rušenja govorili članovi koji ne spadaju u Mikulićev najbliži krug i koji smatraju da je ova inicijativa njegov blef kao što je bila i najava promjene imena Trga maršala Tita. Mikulić je u utorak gostujući na HRT-u u emisiji Otvoreno rekao da bi Bandića trebalo pustiti da »ovaj mandat odradi do kraja kako bi lagano mogao otići u svoju političku mirovinu«.Sam Bandić nije jučer kao ni prethodnih dana želio komentirati događaje oko proračuna citirajući stihove Miroslava Krleže iz Balada Petrice Kerempuha.

– Nigdar nije bilo da nekak nije bilo i nigdar ne bu da nekak ne bu. Za mudre i pametne je dovoljno – izjavio je Bandić nakon otvaranja Doma za starije osobe na Laščini. Na opetovana pitanja novinara Bandić je još dodao da »proračun nije samo gradonačelnikov nego je to proračun građana Grada Zagreba«.


– I svatko će se odrediti prema tom proračunu. I svatko će snositi posljedice, za dobro i loše, pa i gradonačelnik – rekao je Bandić.