Prva prepreka

Šuica danas na saslušanju u Bruxellesu. Pučani očekuju tvrdo rešetanje na temu sumnjive imovine

Zlatko Crnčec

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Naime, svi europski zastupnici dobili su mail Gong-a vezano za imovinu kandidatkinje pa se očekuje da će neki članovi odbora postaviti vrlo tvrda pitanja vezano za tu temu



Kandidatkinja Hrvatske za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica danas će izaći pred Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta koji će nakon trosatnog saslušanja donijeti odluku hoće li je podržati za tu funkciju na koju je Šuicu predložila nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


Među zastupnicima Europske pučke stranke (EPP), među kojima je i četvero iz HDZ-a, postoji optimizam da će ona preskočiti ovu prepreku, ali i izvjesna bojazan da će to možda biti teže nego što se očekivalo. Naime, svi europski zastupnici dobili su mail Gong-a vezano za imovinu kandidatkinje pa se očekuje da će neki članovi odbora postaviti vrlo tvrda pitanja vezano za tu temu.


– Očekujem da će Dubravka Šuica dobiti podršku Odbora, i to u prvom pokušaju. Ovo su naravno vrlo složena i zahtjevna saslušanja. Osim toga, u ovom sazivu Parlamenta čak je dvije trećine novih zastupnika koji su naviknuti na način rada u njihovim nacionalnim parlamentima gdje je uvijek jako žestoka borba između vladajuće stranke i oporbe.


Tema imovine




S druge strane u Europskom parlamentu jest tradicija da se uvijek pokuša naći neki kompromis. Ipak ne očekujem da bi se moglo pojaviti nešto što bi moglo predstavljati problem za Dubravku Šuicu, rekla je poljska članica Odbora Danuta Hubner iz grupacije EPP-a. Dodala je da će saslušanje svakako biti izazovno jer neki članovi odbora njeguju »više aktivističku vrstu pristupa«.


Neslužbeno se u Parlamentu može čuti da će Šuica vjerojatno ipak proći, ali da će je dio članova Odbora pritisnuti oko teme imovine. Osim toga, pristup nekih grupacija prema Šuici mogao bi ovisiti i o tome kako će proći neka druga saslušanja, prije svih ono francuske kandidatkinje za resor unutarnjeg tržišta i obrambene politike Sylvie Goulard. Nju neki optužuju da je fiktivno zaposlila svog savjetnika u Parlamentu, i ako ona slučajno ne prođe, cijela ravnoteža političkih dogovora u Europskom parlamentu mogla bi se poremetiti. Ona, naime, dolazi iz utjecajne grupe kojoj pripada i stranka francuskog predsjednika Emanuela Macrona.


Optužbe bez dokaza


Eurozastupnik HDZ-a Tomislav Sokol jučer je novinarima rekao da »neki unutar Hrvatske ne brinu previše o nacionalnim interesima nego koriste i europske institucije da bi unutar Hrvatske postigli nekakve jeftine političke bodove za dnevnu upotrebu.«


– Činjenica jest da je krenula jedna vrlo jaka akcija od određenih krugova iz Hrvatske kako bi se kolegicu Šuicu denunciralo i kako bi se ugrozila njena kandidatura. To im neće uspjeti, ali činjenica jest da insinuacije koje optužuju bez dokaza stoje u eteru, rekao je Sokol.


Saslušanje Šuice započet će danas kasno popodne. Na njemu ne sudjeluju svi članovi Odbora već samo predsjednik Antonio Tajani, troje potpredsjednika i sedmero članova koji su ujedno koordinatori svojih političkih grupacija za ova Odbor. Oni nakon trosatnog saslušanja mogu odmah donijeti odluku, traži se dvotrećinsku većina, a ako ne uspiju mogu zatražiti dodatno pismeno i usmeno saslušanje. Ako ni tada ne mogu postići dvotrećinsku vecinu konačno odluku donose svi članovi Odbora.