Za Europski dan kravate

Šuica: Kravata je europska kulturna baština i treba zbližavati Europljane

Irena Frlan Gašparović

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

"Ne odustajemo od naše ideje da se uspostavi Europski dan kravate. Europska kultura i europska kulturna materijalna i nematerijalna baština predstavljaju raznolikost europskih društava i regija. Kravata je element europske kulturne baštine i kao takva treba biti sredstvo zbližavanja Europljana", poručila je Šuica



ZAGREB Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica ponovno je, uz potporu drugih zastupnika iz grupacije europskih pučana, oživjela inicijativu da se uspostavi Europski dan kravate.


“Ne odustajemo od naše ideje da se uspostavi Europski dan kravate. Europska kultura i europska kulturna materijalna i nematerijalna baština predstavljaju raznolikost europskih društava i regija. Kravata je element europske kulturne baštine i kao takva treba biti sredstvo zbližavanja Europljana”, poručila je Šuica.


Kako su izvijestili iz njezinog ureda, zastupnici su uspostavu Europskog dana kravate zatražili u pismu upućenom predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru, predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, povjereniku za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiboru Navracsicsu te predsjednici Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu Petri Kammerevert.




“Imajući u vidu da je 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine uspostava Europskog dana kravate omogućila bi da taj otmjeni odjevni predmet bude priznat kao dio europske kulturne baštine, identiteta, komunikacije i dizajna te kako bi europski narodi mogli očuvati i učvrstiti međusobne veze i veze s ostatkom svijeta budući da se kravata istodobno percipira kao hrvatska, europska i svjetska”, navodi se u priopćenju.


Inicijativa za proglašenje Europskog dana kravate, koja postoji već dvije godine, u Europskom parlamentu, kako doznajemo, ima široku potporu među zastupnicima ne samo iz Hrvatske, nego i iz drugih država.