Na Općinskom sudu u Kninu novo ročište o tužbi Jovana Berića

Sudsko mrcvarenje žrtava: Zastara spašava državu od odštete za Varivode?

Zorana Deljanin

Godinu dana nakon što je Vrhovni sud ubojstvo Radivoja i Marije Berić okarakterizirao kao teroristički čin, DORH tvrdi da je Jovan Berić tužbu protiv Hrvatske za ubojstvo roditelja podnio – prekasno



KNIN  Iako je Vrhovni sud utvrdio da je Republika Hrvatska odgovorna za ubojstvo devetero civila srpske nacionalnosti u selu Varivode 28. rujna 1995. godine i da njihove obitelji imaju pravo na odštetu, na današnjem ročištu u slučaju Jovana Berića ponovno se pokazalo da se država u praksi svim sredstvama bori protiv isplata obeštećenja žrtvama.


Tijekom prijašnjih sedam godina parničenja sudovi nižega reda odbacivali su Berićevu tužbu s obrazloženjem da se ne može utvrditi motiv zločina u Varivodama.


Nakon što je Vrhovni sud decidirano naveo da je riječ o terorističkom činu počinjenom s ciljem izazivanja straha i osjećaja osobne nesigurnosti građana za koji odgovara RH, te je naložio ponavljanje postupka Općinskom sudu u Kninu, na današnjoj raspravi zamjenica kninskog državnog odvjetnika Marijana Grubić pozvala se na – zastaru! 


  Bez puno nade




Berić je, tvrdi, tužbu protiv RH za ubojstvo roditelja Radivoja i Marije podnio 2006. godine kada je već nastupila zastara po Zakonu o obaveznim odnosima. Njegov odvjetnik Ljubomir Gladović opovrgao je da je riječ o zastari, zapitavši se kako je onda uopće vođena parnica i upozorivši da je riječ o različitoj pravnoj interpretaciji propisa jer se DORH poziva na Zakon o obaveznim odnosima, a Berić na Zakon o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata koji je donesen tek 2003. godine. 


   Konačna presuda bit će objavljena 23. siječnja kada će se znati hoće li biti prihvaćen podnesak Odvjetništva o zastari, prihvaćena tužba i određena isplata odštete Jovanu Beriću i njegovim sestrama, ili će kninski sud, što je također moguće, ići protiv rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske i ponovno odbaciti tužbu. 


   Jovan Berić sa skepsom iščekuje sudsku odluku. Iako je rješenje Vrhovnog suda u njegovu korist i Općinski sud u Kninu bi se njime trebao voditi kao uputstvom za donošenje odluke, nakon dugogodišnje agonije Berić se ne usuđuje unaprijed nadati da će konačno dočekati pravednu presudu. 


   – Samo želim da se ovo okonča i da se ta bol smanji. Naviknut sam da to traje godinama. Evo, godinu dana je prošlo i od odluke Vrhovnog suda, a sve skupa traje već 18 godina. Pomalo gubim nadu i da će počinitelji zločina biti uhvaćeni i kažnjeni. Toliko smo obećanja čuli, ali do danas ništa, rekao je Berić. 



U Varovodama je 28. rujna 1995. godine hicima iz vatrenoga oružja likvidirano devetero civila srpske nacionalnosti u dobi od 65 do 80 godina – Jovan Berić, Marko Berić, Milka Berić, Radivoj Berić, Marija Berić, Dušan Dukić, Jovo Berić, Špiro Berić i Mirko Pokrajac.


Njihova tijela bačena su u masovnu grobnicu u Kninu, a tadašnji očevid i istraga odrađeni su traljavo te nisu obavljene obdukcije, prikupljeni svi dokazi niti je provedeno kvalitetno balističko vještačenje.


Za taj zločin dva puta se sudilo šestorici pripadnika HV-a koji su pušteni na slobodu 2002. godine zbog nedostatka dokaza.


Pokrenuta je nova istraga, iz policije i DORH-a u više je navrata najavljivano da su pred hvatanjem počinitelja jednog od najvećih ratnih zločina s hrvatske strane, no do danas se slučaj nije pomaknuo s mrtve točke.



  Dugogodišnji »izvidi«


Da u samoj istrazi o počiniteljima ratnog zločina u Varivodama nema nikakvih pomaka čulo se i jučer tijekom rasprave na kninskom sudu na kojoj je pročitan odgovor DORH-a u kojemu stoji da »vrše izvide«. Takav odgovor daju već godinama. 


   Raspravu su uz medije danas pratili i predstavnici udruge Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću koji su istaknuli nezadovoljstvo činjenicom da u Hrvatskoj do sada nije donesena niti jedna pravomoćna presuda za zločine za vrijeme i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, a istovremeno se na sudovima mrcvari obitelji žrtava kojima se odbijaju tužbe za odštetu i određuje plaćanje parničnih troškova. 


   – DORH od obitelji žrtava traži da im svojim svjedočenjima potkrijepe kazneni postupak kako bi podignuli optužnice, a kada se pojave ovakve građanske parnice onda idu protiv tih istih obitelji žrtava i maltene im osporavaju činjenicu da su oštećeni, rekao je Eugen Jakovčić iz Documente dodavši kako se nada da će 23. siječnja Jovan Berić i njegove sestre ipak dobiti malu satisfakciju kroz odštetu. A to bi, ističe, trebao biti biti dodatan poticaj DORH-u da se uhvati u koštac sa slučajem te otkrije i procesuira počinitelje zločina u Varivodama. 


   Jovan Berić i njegove dvije sestre, prema kriterijima Vrhovnog suda, trebali bi dobiti po 220 tisuća kuna ponaosob za svakog ubijenog člana obitelji, odnosno, ukupno oko 1,3 milijuna kuna odštete od Republike Hrvatske.