Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
22. siječnja 2020.
Na Općinskom sudu u Kninu novo ročište o tužbi Jovana Berića

Sudsko mrcvarenje žrtava: Zastara spašava državu od odštete za Varivode?

Samo želi da se sve nakon 18 godina okonča – Jovan Berić / Foto Novi list arhiv
Samo želi da se sve nakon 18 godina okonča – Jovan Berić / Foto Novi list arhiv
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2013. u 21:16 2013-01-10T21:16:49+01:00

Godinu dana nakon što je Vrhovni sud ubojstvo Radivoja i Marije Berić okarakterizirao kao teroristički čin, DORH tvrdi da je Jovan Berić tužbu protiv Hrvatske za ubojstvo roditelja podnio – prekasno

KNIN  Iako je Vrhovni sud utvrdio da je Republika Hrvatska odgovorna za ubojstvo devetero civila srpske nacionalnosti u selu Varivode 28. rujna 1995. godine i da njihove obitelji imaju pravo na odštetu, na današnjem ročištu u slučaju Jovana Berića ponovno se pokazalo da se država u praksi svim sredstvama bori protiv isplata obeštećenja žrtvama.

Tijekom prijašnjih sedam godina parničenja sudovi nižega reda odbacivali su Berićevu tužbu s obrazloženjem da se ne može utvrditi motiv zločina u Varivodama.

Nakon što je Vrhovni sud decidirano naveo da je riječ o terorističkom činu počinjenom s ciljem izazivanja straha i osjećaja osobne nesigurnosti građana za koji odgovara RH, te je naložio ponavljanje postupka Općinskom sudu u Kninu, na današnjoj raspravi zamjenica kninskog državnog odvjetnika Marijana Grubić pozvala se na – zastaru! 

  Bez puno nade

Berić je, tvrdi, tužbu protiv RH za ubojstvo roditelja Radivoja i Marije podnio 2006. godine kada je već nastupila zastara po Zakonu o obaveznim odnosima. Njegov odvjetnik Ljubomir Gladović opovrgao je da je riječ o zastari, zapitavši se kako je onda uopće vođena parnica i upozorivši da je riječ o različitoj pravnoj interpretaciji propisa jer se DORH poziva na Zakon o obaveznim odnosima, a Berić na Zakon o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata koji je donesen tek 2003. godine. 

   Konačna presuda bit će objavljena 23. siječnja kada će se znati hoće li biti prihvaćen podnesak Odvjetništva o zastari, prihvaćena tužba i određena isplata odštete Jovanu Beriću i njegovim sestrama, ili će kninski sud, što je također moguće, ići protiv rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske i ponovno odbaciti tužbu. 

   Jovan Berić sa skepsom iščekuje sudsku odluku. Iako je rješenje Vrhovnog suda u njegovu korist i Općinski sud u Kninu bi se njime trebao voditi kao uputstvom za donošenje odluke, nakon dugogodišnje agonije Berić se ne usuđuje unaprijed nadati da će konačno dočekati pravednu presudu. 

   – Samo želim da se ovo okonča i da se ta bol smanji. Naviknut sam da to traje godinama. Evo, godinu dana je prošlo i od odluke Vrhovnog suda, a sve skupa traje već 18 godina. Pomalo gubim nadu i da će počinitelji zločina biti uhvaćeni i kažnjeni. Toliko smo obećanja čuli, ali do danas ništa, rekao je Berić. 

Čekanje na pravdu

U Varovodama je 28. rujna 1995. godine hicima iz vatrenoga oružja likvidirano devetero civila srpske nacionalnosti u dobi od 65 do 80 godina – Jovan Berić, Marko Berić, Milka Berić, Radivoj Berić, Marija Berić, Dušan Dukić, Jovo Berić, Špiro Berić i Mirko Pokrajac.

Njihova tijela bačena su u masovnu grobnicu u Kninu, a tadašnji očevid i istraga odrađeni su traljavo te nisu obavljene obdukcije, prikupljeni svi dokazi niti je provedeno kvalitetno balističko vještačenje.

Za taj zločin dva puta se sudilo šestorici pripadnika HV-a koji su pušteni na slobodu 2002. godine zbog nedostatka dokaza.

Pokrenuta je nova istraga, iz policije i DORH-a u više je navrata najavljivano da su pred hvatanjem počinitelja jednog od najvećih ratnih zločina s hrvatske strane, no do danas se slučaj nije pomaknuo s mrtve točke.

  Dugogodišnji »izvidi«

Da u samoj istrazi o počiniteljima ratnog zločina u Varivodama nema nikakvih pomaka čulo se i jučer tijekom rasprave na kninskom sudu na kojoj je pročitan odgovor DORH-a u kojemu stoji da »vrše izvide«. Takav odgovor daju već godinama. 

   Raspravu su uz medije danas pratili i predstavnici udruge Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću koji su istaknuli nezadovoljstvo činjenicom da u Hrvatskoj do sada nije donesena niti jedna pravomoćna presuda za zločine za vrijeme i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, a istovremeno se na sudovima mrcvari obitelji žrtava kojima se odbijaju tužbe za odštetu i određuje plaćanje parničnih troškova. 

   – DORH od obitelji žrtava traži da im svojim svjedočenjima potkrijepe kazneni postupak kako bi podignuli optužnice, a kada se pojave ovakve građanske parnice onda idu protiv tih istih obitelji žrtava i maltene im osporavaju činjenicu da su oštećeni, rekao je Eugen Jakovčić iz Documente dodavši kako se nada da će 23. siječnja Jovan Berić i njegove sestre ipak dobiti malu satisfakciju kroz odštetu. A to bi, ističe, trebao biti biti dodatan poticaj DORH-u da se uhvati u koštac sa slučajem te otkrije i procesuira počinitelje zločina u Varivodama. 

   Jovan Berić i njegove dvije sestre, prema kriterijima Vrhovnog suda, trebali bi dobiti po 220 tisuća kuna ponaosob za svakog ubijenog člana obitelji, odnosno, ukupno oko 1,3 milijuna kuna odštete od Republike Hrvatske.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.