Odluka žalbenog vijeća

Sudit će mu se ponovno za nesreću iz 2011.: Ukinuta oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću

Hina

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Županijski sud u Zadru ukinuo je oslobađajuću presudu Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću iz 2011. godine u kojoj je poginuo talijanski bračni par, javlja 24 sata



Županijski sud u Zadru ukinuo je oslobađajuću presudu Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću iz 2011. godine u kojoj je poginuo talijanski bračni par, javlja 24 sata.


24 sata se pozivaju na izvor u Županijskom sudu u Zadru, a kako doznaju  novo suđenje Horvatinčiću trebalo bi krenuti na Općinskom sudu u Šibeniku i to pred posve novim sudskim vijećem.


Oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću (71) ukinuta je i sudit će mu se ponovo pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, odlučilo je žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru. Vijeće je u obrazloženju, među ostalim, navelo da je šibenska sutkinja Maja Šupe u listopadu prošle godine opet počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega ju nisu mogli ni preispitivati, a posebno je proturječna sutkinja bila kad je prihvatila sinkopu odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro, piše »Jutarnji list« na svojim web stranicama.

»Ne mogu ništa komentirati o srušenoj oslobađajućoj presudi jer ništa više ne znam od onog što je objavio Jutarnji list. Nisam dobio još nikakve službene dokumente, a vjerojatno ću ih dobiti sutra«, rekao je Branko Bajica, odvjetnik Tomislava Horvatinčića.


Sudsko vijeće šibenskog Općinskoga suda pod predsjedanjem Maje Šupe oslobodilo je Horvatinčića krivnje za smrt talijanskoga bračnog para Salpietro. Žalbu na presudu Općinskog suda u Šibeniku podnijela je šibenska tužiteljica Irena Senečić, dok su odgovor na tužbu napisala trojica Horvatinčićevih odvjetnika. Šibenski sud Horvatinčića je oslobodio zbog sinkope i nemogućnosti izbjegavanja sudara s talijanskom jedrilicom. Državno odvjetništvo se žalio na presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja tijekom sudskog postupka.Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru, u čijem su sastavu suci Hrvoje Visković, Marijan Bitanga i Dijana Grancarić odlučilo je slučaj vratiti na ponovno suđenje.Pomorska nesreća dogodila se 6. kolovoza 2011. kad je Horvatinčić gliserom »Santa Marina» na kojem je bio sa svojom partnericom Anicom Đerđa u akvatoriju nedaleko od Primoštena u punoj brzini, sa 26,3 čvora, udario u jedrilicu »Santa Piacenza« i usmrtio supružnike Francisca i Marinellu Salpietro iz Padove.