Okončano saslušanje u Sarajevu

Sud BiH odbio izručenje i pritvor: Zdravku Mamiću bit će oduzete putne isprave

Hina

Foto STR-2222/PIXSELL

Foto STR-2222/PIXSELL

"Ne možete u tim optužnicama pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez niti za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim... Hrvatski režim mi se navalio na leđa", rekao je Zdravko Mamić. Sud je naložio da se Mamiću oduzmu putne isprave i zabrani izlazak iz zemlje



Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za izručenjem i određivanjem pritvora nekadašnjem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, koji su dostavljeni po međunarodnoj tjeralici, nego je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje, dok je Mamić novinarima rekao kako se radi o politički motiviranome procesu protiv njega.


Po izlasku iz suda BiH u kojemu se zadržao manje od sat vremena, Mamićev bosanskohercegovački branitelj Zdravko Rajić kazao je da je njegov klijent rekao kako posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju u Hrvatsku. Nakon toga Sud BiH je odbio zahtjev za Mamićevim izručenjem, kao i određivanjem pritvora što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne tjeralice.


»Ne bih prognozirao što će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi je li se radilo o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa«, rekao je odvjetnik Rajić.


Zdravko Mamić i odvjetnik rajić u Sarajevu / Foto STR-2222/PIXSELL


Zdravko Mamić i odvjetnik rajić u Sarajevu / Foto STR-2222/PIXSELL





Po okončanju ročišta medijima se obratio Zdravko Mamić:


“Ne možete u tim optužnicama pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez niti za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim… Hrvatski režim mi se navalio na leđa. Traži se moja eliminacija iz sportskog… čak i fizičkog života Republike Hrvatske. BiH je moja nada, hvala što me tretiraju kao čovjeka. I vama medijima u BiH hvala. To je dijametralno suprotno od onoga što sam doživio od svoje domovine… Jučer sam htio izaći s podacima koji bi uzdrmali državu. Odvjetnik me upozorio da bih time naštetio svojoj situaciji. Moj cilj je da se moje suđenje ne održi u Osijeku, koji je ucijenjen od hrvatskih službi”, rekao je Zdravko Mamić, kako prenosi televizija N1.


Osječki je sud Mamić nazvao zločinačkim. 


Optužnica na 700 stranica


Njegov bh. odvjetnik Zdravko Rajić kazao je nakon ročišta kako optužnica ima preko 700 stranica. “Moramo je detaljno proučiti. Postupak zahtjeva detaljnu elaboraciju, tražit ćemo odgovarajući rok za pripremu obrane”.


Mamić se, uoči ročišta, pred sudom obratio okupljenim novinarima.


“Vidite da sam najnormalnije došao tu, sve je u redu, dobio sam poziv, uručen mi je poziv i sad ćemo vidjeti”, kazao je Mamić.


Upitan o tome kakav će biti sudbina zahtjeva o izručenju, Mamić je dodao kako vjeruje pravosuđu BiH te da ostaje u ovoj zemlji. Pri tome je naveo kako su ga u Hrvatskoj pravni autoriteti poput profesora Davora Derenčinovića i Jasne Omejec uvjeravali kako druga optužnica protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku neće biti potvrđena, no na kraju se to ipak dogodilo.


Po proceduri, Sud BiH je danas mogao odrediti ekstradicijski pritvor za Mamića po međunarodnoj tjeralici, no to nije učinio. Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković trebao bi uputiti zahtjev za izručenjem Mamića nakon čega će se vlasti BiH o tome očitovati.


Sljedeći korak je određivanje rasprave pred Sudom BiH o meritumu zahtjeva hrvatskih vlasti za izručenjem na temelju kaznenog procesa koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.


 Podsjetimo, nakon odluke Vrhovnog suda RH koji je odbio zahtjev za izuzećem sudskog vijeća, Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu te raspisao tjeralicu za Zdravkom Mamićem.


Fiktivni ugovori


Optužno vijeće 21. svibnja potvrdilo je drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.


Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.


Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015., ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.


Uoči izricanja prvostupanjske presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić se sklonio u Međugorje u BiH, čije državljanstvo također posjeduje.


Njegov odvjetnik u Hrvatskoj Veljko Miljević u ponedjeljak je rekao kako je uvjeren da Mamić neće biti izručen iz BiH. “Neće biti izručen Hrvatskoj, pogotovo ne na ovakav način”, rekao je Miljević novinarima ispred zagrebačog Županijskog suda.