Primanje kod ministra

Suce educirati da strože kažnjavaju pedofile: Riječanke ne odustaju od novog Antipedofilskog zakona

Andrej Petrak

Udruga Ruka nedavno se predstavila u Rijeci / snimio R. BRMALJ

Udruga Ruka nedavno se predstavila u Rijeci / snimio R. BRMALJ

Ministar pravosuđa uvjerio se u opravdanost prijedloga riječke Udruge za potrebom izmjena antipedofilskog zakonodavstva, kaže Erika Valić



Članice riječke Udruge Ruka za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima na sastanku s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem izrazile su nezadovoljstvo najavljenim izmjenama Kaznenog zakona po pitanju seksualnih prijestupnika protiv djece i mladeži, koje je u saborsku proceduru stavio Klub HDZ-a na čelu s Irenom Petrijevčanin Vuksanović.


Ministru i suradnicima izrazile su svoje prijedloge koji obuhvaćuju povećanje minimalne kazne zatvora, obavezno određivanje sigurnosnih mjera po završetku odsluženja kazne zatvora za prijestupnike, te određivanje obaveze poslodavcima za potraživanjem dokaza o osuđivanosti ili neosuđivanosti kandidata prilikom zapošljavanja u institucijama koje rade s djecom i mladeži.


Najveće blago


– Minimalno tri godine zatvora za nepovratno uništen dječji život daje poruku zločincima kako država ne doživljava njihove zločine ozbiljno te kako njihov zločin nije dovoljno opasan za društvo, a društvu daje poruku kako država ne vodi računa o našem najvećem blagu, a to su naša djeca. Visinu minimalnih kazni potrebno je povećati – objašnjava predsjednica udruge Ruka Erika Valić.




Upozorava kako u Hrvatskoj ne postoji razvijeni sustav praćenja i psihosocijalnog tretmana seksualnih prijestupnika protiv djece i mladeži po odsluženju kazne i izlasku na slobodu.


– Zločinci se vraćaju u okruženje u kojemu su zločin i počinili. Prijedlog Udruge je osvješćivanje sudaca i pravosudne akademije, senzibiliziranje i educiranje istih po pitanju pedofilije, kako zločinac po izlasku iz zatvora ne bi postao recidivist. Također, predlažemo osnivanje centra u kojem bi zločinci prolazili obvezne psihosocijalne tretmane, čime bi se držali pod nazorom, dodaje Valić.


Ministar Bošnjaković obećao je kako će pokrenuti edukacije na sudskoj akademiji, čime bi se potaknulo senzibiliziranje sudaca po pitanju ovog gorućeg problema.


– Cilj edukacija je da se suce potakne da prihvate strože kažnjavanje pedofila u budućnosti. Ako se time u dogledno vrijeme sudska praksa ne popravi, mi članice Udruge nastavit ćemo s pritiskom na Vladu i Ministarstvo pravosuđa te tražiti uvođenje lex Specialis Antipedofilskog zakona, istaknula je Erika Valić.


Uvođenje registra


Udruga Ruka zadovoljna je uvođenjem trajnog Registra pedofila te ukidanjem zastare za ovakve zločine, a drago im je što je ministar iskazao povjerenje te obećao daljnju suradnju.


– Zadovoljan je našim dosadašnjim radom te prihvaća prijedloge izmjena koje je Udruga iznjela. Očekujemo poziv ministra na skoru tematsku sjednicu u Ministarstvu pravosuđa po pitanju pedofilije kako bi bili u prilici još jednom iskazati svoje prijedloge, ali i pratiti sam razvoj događaja. U svakom slučaju, želja za poboljšanjem trenutačne situacije po pitanju pedofilije u Hrvatskoj postoji s obje strane, čime je postizanje zajedničkog cilja u korist djece i mladeži neupitno, zaključuje predsjednica udruge Ruka Erika Valić.