FPZ i novinarstvo

Studenti kod Kolinde: “Kolege, njen PR objasnit će umijeće intervjuiranja predsjednice”

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Glasnogovornica je studente uputila u sve faze intervjua s predsjednicom "od dogovaranja intervjua do izvedbe"



ZAGREB Fakultet političkih znanosti na Facebooku je objavio post o “umijeću intervjua na Pantovčaku”. Pohvalili su se kako su njihovi studenti, koji slušaju kolegij “Umijeće intervjua” posjetili Ured predsjednice RH. Ondje im je predsjedničkina glasnogovornica Ivana Crnić održala predavanje na temu “Kako intervjuirati predsjednicu/predsjednika države”.


Glasnogovornica je studente uputila u sve faze intervjua s predsjednicom “od dogovaranja intervjua do izvedbe”. Na fakultetu očito ne vide ništa sporno u tome da jedan glasnogovornik buduće novinare uči kako voditi intervju.


Više se vesele tome što su se studenti imali priliku upoznati s Kolindinom ljubimicom, kujicom Kikom, kojeg oslovljavaju “prvim psom Republike Hrvatske”




Time se praktički normaliziraju pojedini slučajevi, koji bi u nekoj drugoj zemlji ili nekom drugom novinarstvu bili neugodni za sve uključene aktere.


U sjećanju je razgovor iz srpnja prošle godine, piše Telegram, kad je novinar HRT-a dozvolio predsjednici da čita unaprijed pripremljene odgovore. Papir sa šalabahterom, tom prilikom pokušalo se sakriti vazom.



Tko bi mogao zaboraviti intervju Branke Slavice s predsjednicom, koji se odvijao pred ogradom Bijele kuće, kad je Kolinda Grabar-Kitarović poručila da se “Hrvatska pozicionira kao čimbenik, koji će doista aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike”.


One iste politike koja se obično objavljuje s druge strane ograde, na travnjaku pred Bijelom kućom.


Predsjednici tad nije postavljeno potpitanje, a nikakvih posebnih pitanja nije bilo ni talk showu Tihomira Dujmovića. On je predsjednici dopustio da priča što god želi. Tad je HND reagirao priopćenjem u kojem navode da su se “predsjednica i HRT narugali građanima”.


Sad novu generaciju pripremaju da s time nastave.