Dokument

Stručnjaci HBOR-a odavno su upozoravali da je davanje kredita Agrokoru prevelik rizik

Jagoda Marić

Na stanje u Agrokor grupi stručnjaci HBOR-a upozorili su i kad se pojedinačnim kompanijama odobravao kredit, ali nadzorni odbor je unatoč tome Agrokorovim tvrtkama dao 48,3 milijuna eura kredita. Na pitanje zašto je 30. lipnja Direkcija procjenjivala rejting Agrokora iz HBOR-a su nam odgovorili da je ta analiza napravljena kako bi se " Grupa sagledala kao sudužnika za jedno od društava iz koncerna koje se obratilo HBOR-u za izdavanjem pisma namjere, ali da do realizacije nikada nije došlo".



Među 1.600 stranica dokumentacije koju je o Agrokoru, na zahtjev saborskog povjerenstva, prikupila Hrvatska banka za obnovu i razvoj je i dokument koji dokazuje da su stručnjaci te banke odavno Agrokor grupu smatrali rizičnom za odobravanje kredita.


Povjerenstvo je dokumente tražilo zbog kredita što ih je HBOR u prosincu prošle godine odobrio Jamnici, Zvijezdi, Ledu i PIK-u Vrbovec u ukupnom iznosu od 48,3 milijuna eura. O tim kreditima, kao i o tome koliko je o stanju u Agrokoru prije odobrenja tih kredita morao znati ministar financija Zdravko Marić, bivši zaposlenik Agrokora, koji se branio time da se izuzeo iz odlučivanja na nadzornom odboru već se naveliko raspravljalo u javnosti. Kao i o činjenici da je HBOR-ova Direkcija kreditnih analiza, čiji je posao procjena rejtinga tvrtke koja traži kredit, upozorila na to da tvrtke pojedinačno imaju prihvatljiv rejting, ali da je problematično stanje u krovnoj tvrtki, odnosno Agrokor Grupi.


Nisu stručnjaci HBOR-a, otkriva dokumentacija, to govorili napamet, jer su pola godine prije toga, u lipnju 2016. godine, napravili kreditnu analizu Agrokor Grupe i ona je već tada bila nepovoljna. Naime, kreditni rejting kompanija kojima odobrava kredite HBOR ocjenjuje po ljestvici od jedan do deset, s time da je jedan najniži, a deset najviši rizik, koji znači gubitak. Agrokoru su analitičari Banke dodijelili rejting osam, koji je nedovoljno kvalitetan i nalazi se ispod crte prihvatljivosti za odobravanje kredita. Tvrtke koje su u prosincu dobile kredite imali su puno bolji rejting, od jedan do tri, ali je krovna tvrtka bila nesposobna dobiti kredit. Na stanje u Agrokor grupi stručnjaci HBOR-a upozorili su i kad se pojedinačnim kompanijama odobravao kredit, ali nadzorni odbor je unatoč tome Agrokorovim tvrtkama dao 48,3 milijuna eura kredita.




Na pitanje zašto je 30. lipnja Direkcija procjenjivala rejting Agrokora iz HBOR-a su nam odgovorili da je ta analiza napravljena kako bi se ” Grupa sagledala kao sudužnika za jedno od društava iz koncerna koje se obratilo HBOR-u za izdavanjem pisma namjere, ali da do realizacije nikada nije došlo”.


Dokument iz lipnja prošle godine otkriva da su državnoj investicijskoj banci stručnjaci pola godine prije agencije Moody’s upozoravali na probleme Agrokora i zapravo su sami došli do zaključaka do kojih su došli međunarodni revizori nakon višemjesečnog rada. No, dokumenti otkrivaju i to da je Agrokor ispod crte već od 2013. godine, kad je njegov rejting bio sedam, što je veliki rizik za odobravanje kredita. Pitanje je kakav je taj rejting bio ranijih godina, ali činjenica je da su već četiri godine i uprava HBOR-a, ali i poslovne banke s kojima HBOR surađuje znali da je kreditni rejting Agrokora rizičan. Koliko su ministri, bivši i sadašnji, znali o tome ovisi o tome jesu li odluke o kreditima nakon uprave dolazile i na nadzorni odbor.


Ipak, taj rejting nije ugrožavao sredstva HBOR-a dok god je kredite odobravao u suradnji s poslovnim bankama od kojih se naplaćuje sada kad je Agrokor nesposoban za plaćanje. No, u prosincu prošle godine nadzorni odbor HBOR-a je, na prijedlog uprave koja je zahtjevu za kreditima udovoljila u dvadesetak dana, dao direktne kredite, znači bez poslovnih banka. Agrokor ih u tom postupku ne mora vraćati jer su oni prijavljeni kao tražbine u postupku izvanredne uprave i ako dođe do nagodbe u tom koncernu i HBOR će morati otpisati veliki dio od gotovo 400 milijuna potraživanja.


Opširnije u tiskanom izdanju Novoga lista