Potpredsjednik Vlade

Štromar: Očekujemo dodjelu minimalno 1600 subvencioniranih stambenih kredita

Hina



Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je u srijedu da je zadovoljan sa dosad pristiglih oko 1100 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite te očekuje kako će do kraja idućeg tjedna u cijelosti biti iskorišteno svih 35 milijuna kuna i dodijeljeno minimalno 1600, a moguće i 1800 kredita.


»Anuiteti su uglavnom do između 2900 i 3300 kuna. Oko 3100 kuna je prosjek. To je 1800 stanova, ali čekajmo još dok obradimo sve zahtjeve. Možda će neki anuiteti biti i dosta viši«, rekao je Štromar u razgovoru za Dnevnik Nove TV.Pozvao je banke i građane da i dalje slobodno pripremaju i donose zahtjeve.

Za provođenje obrazovne reforme ima novca


Kad je riječ o povjerenstvu za provođenje obrazovne reforme, Štromar kaže kako u HNS-u nemaju ništa protiv da povjerenstvo vodi predsjednik Vlade Andrej Plenković ako on to želi te da će o tome razgovarati idući tjedan.»Razgovarat ćemo idući tjedan, bitno je da to funkcionira i da ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak onda može u ministarstvu odraditi sav posao koji se mora odraditi. Ministarstvo je to koje priprema sve i koje će na kraju provesti s nekim institucijama u ministarstvu ovu reformu«.Kazao je kako je HNS-u bitno, ali smatra kako to želi i više od 90 posto građana, da u rujnu 2018. krene pilot projekt reforme, kako bi on u potpunosti mogla zaživjeti 2019. godine, od prvog razreda osnovne škole.Dodaje kako novca za provedbu reforme ima jer su na raspolaganju, osim proračuna Ministarstva obrazovanja, i sredstva iz fondova Europske unije.

U javnosti bez ustaškog grba i pozdrava


Štromar je rekao i kako je siguran da ploče sa ustaškim grbom i pozdravom u Jasenovcu neće biti te da će to pitanje biti rješeno do početka zasjedanja Hrvatskog sabora 15. rujna.


»Siguran sam da te ploče, s tim grbom, neće biti u Jasenovcu, za početak, a onda ćemo vidjeti kakve odluke će donijeti povjerenstvo i prihvatit ćemo te odluke«, kazao je.Upitan je li prihvatljivo da takva ploča bude u Novskoj kazao je kako je prihvatljivo da ustaškog pozdrava nema u javnosti Republike Hrvatske.»Da li je to danas ili prekosutra, mislim da je to najmanje bitno. Mi se toga moramo riješiti, ali sad trebamo dati pijetet svim onima stradalima u Jasenovcu i ukloniti ploču odande«, rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.