Slučaj Matka Glunčića

Štromar: HNS daje snažnu podršku ministrici Divjak, nema razloga za izlazak iz Vlade

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ



ZAGREB Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) istaknuo je u srijedu da HNS daje vrlo snažnu podršku ministrici Blaženki Divjak koja ne želi da Matko Glunčić bude voditelj Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme te je poručio da nema razloga za izlazak HNS-a iz Vlade.


Također je rekao kako je o tome razgovarao i razgovarat će s premijerom Andrejom Plenkovićem te je izrazio uvjerenje kako će sigurno doći do dogovora jer reforma mora ići dalje.


Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije nije u utorak nakon višesatne sjednice donijelo odluku o izboru voditelja i članova Ekspertne radne skupine (ERS), a navodno najveći prijepor je oko državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matka Glunčića za kojeg, prema medijskim navodima, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ne želi da bude voditelj skupine.




»Ako ta osoba ne zadovoljava uvjete natječaja, ako otvoreno govori protiv reforme, ako lobira u školi da se ne javi u eksperimentalnu fazu programa, ako radi protivno odlukama Vlade i prijedlozima Europske komisije koja preporučuje da se odradi reforma čim prije i čim brže – onda mi, HNS, ne možemo nikako prihvatiti takvu osobu«, rekao je Štromar.


Na pitanje hoće li izići iz koalicije ako predsjednik Vlade Andrej Plenković bude baš inzistirao na Matku Glunčiću, Štromar je rekao da je to hipotetsko pitanje.


»To je hipotetsko pitanje. Razgovarat ćemo i sigurno ćemo se dogovoriti. Reforma mora ići dalje. Mi smo ušli u ovu Vladu, između ostalog, ali najbitnije, da provodimo reformu obrazovanja. Želimo provesti reformu obrazovanja i od nje nećemo odstupiti ni milimetra«, poručio je Štromar.


Štromar je potvrdio da u ovom slučaju HNS daje potpunu podršku ministrici Divjak.


»HNS daje vrlo snažnu podršku ministrici Divjak u provođenju reforme za koju 20 godina nitko nije ništa odradio, a u ovih devet mjeseci se izuzetno puno napravilo. Izabrane su eksperimentalne škole, u devetom mjesecu ide eksperimentalni program. Svi su bili skeptični hoćemo li to moći učiniti. Učinili smo i 2020. ćemo imati potpuno novi način obrazovanja u Hrvatskoj«, kazao je Štromar.


Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) na pitanja novinara odgovarao je nakon konferencije za novinare u Ministarstvu na kojoj je govorio o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata.