Zdravstveni turizam

Stožer upozorio stomatologe zbog koronavirusa: ‘Odgodite dolazak osoba sa zahvaćenih područja’

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Stožer je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju jer je to mogući način prijenosa virusa



Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u nedjelju popodne je priopćio kako nakon jutrošnje informacije o još jednom oboljelom od koronavirusa novih oboljelih nema.


“Prema Europskom centru za prevenciju kontrolu bolesti potvrđeno je u podne 87.024 laboratorijski slučajeva koronavirusa, više od 79.000 je u Kini, 1612 ih je u Europi, a 5483 u ostatku svijeta. Oporavljenih u Europi je 42.606, a broj oboljelih u zemljama Europe raste, rečeno je na konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu, prenosi N1.


Rečeno je kako je od 25. veljače do danas u svijetu je bilo 80.000 oboljelih, a danas ih je 87.000.

Ministar Vili Beroš je rekao kako im je lakše funkcionirati od kada je uspostavljen Stožer.




“Od kada je uspostavljen Stožer mnogo nam je lakše raditi. Ukupno 177 bolesnika je testirano, a troje u pripremi i epidemiološka situacija ostaje povoljna u Hrvatskoj.


Naših četvoro djelatnika s kruzera otpušteni su s broda, ali provest će još 14 dana u karanteni u Japanu. Neki će se vratiti potom u Hrvatsku, a neki ostaju dalje raditi tamo”, kazao je Vili Beroš.


Zdravstveno stanje bolesnika u Hrvatskoj je, kaže Beroš, u sklopu blage kliničke slike bolesti.


“Svi su bolesnici stabilno i pratimo njihovo stanje. Sutra ćemo se dogovoriti o finalnim testiranjima”, rekla je Alemka Markotić.


I dalje, kaže, važi da građani trebaju slušati relevantne informacije koje im se šalju, te da razloga za paniku nema, ali i da bi trebalo i dalje paziti na higijenu ruku.


Alemka Markotić najavila je da će pacijenti koji će imati dva uzastopna dva negativna nalaza, te neće imati temperaturu ni simptome biti pušteni kući.


Pod nadzorom je 1648 osoba u Hrvatskoj.


Doktor Capak je govorio o zdravstvenom turizmu, prije svega o stomatološkim uslugama, obzirom na veliki broj upita. Naime, Hrvatska je jako popularna sa stomatološkim uslugama među Talijanima.


“Stomatološka komora je izdala priopćenje. Preporučamo stomatolozima da odgode zdravstveni turizam sa zaraženih područja, ponajviše one koji dolaze iz sjeverne Italije”, rekao je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak.


“Preporuča se zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim djelatnicima da pružanje usluga zdravstvenog turizma (pružanje zdravstvenih usluga osobama koje dolaze izvan Hrvatske, primjerice dentalne usluge, lječilišne usluge i dr.) osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja odgode u narednih mjesec dana kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) iz zahvaćenih područja”, stoji na stranicama HZJZ-a.


Zamjenik ministra turizma rekao je da je teško prognozirati što će biti s turističkom sezonom. Za sada nema otkazivanja rezervacija u sezoni, ali usporen je rast novih rezervacija.


“Za očekivati je blag, usporen pad u sljedećim tjednima”, kazao je Robert Pende.


Stožer je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju jer je to mogući način prijenosa virusa.