Posjeduju dokumente

Stožer objavio dva scenarija Rafinerije u Sisku, iz Ine tvde da još nema nikakve odluke

Hina

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

"Ako je Vlada RH upoznata sa ovim planovima, znači li to da je odustala od rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine, a savjetnici su samo još jedan u nizu načina za pranje novca? Zašto Vlada RH ne želi primiti predstavnike Stožera, poslušati i proučiti podatke koje posjeduju, a koji nedvojbeno ukazuju kako se radi o manipulacijama u poslovanju rafinerije u Sisku?



Rafinerija nafte Sisak generira stotine milijuna kuna gubitaka i takvo stanje nije održivo. Međutim, nikakve nove odluke nisu donesene. Ako bilo kakva odluka vezana uz budućnost rafinerije bude donesena, pravovremeno i na odgovoran način ćemo obavijestiti sve uključene strane”, kratki je komentar iz uprave INA-e na danas pušteno priopćenje Stožera za obranu Rafinerije Sisak, u kojem tvrde kako se za sisačku rafineriju pripremaju dva scenarija – prvi po kojem će raditi samo još do 1. siječnja iduće godine te drugi, po kojem bi rad rafinerije trajao četiri mejseca duže, do 1. svibnja 2019.


“Dok su radnici koristili godišnje odmore, u Ini su pojedine službe radile punom parom. Samo 23 dana nakon zatvaranja postrojenja FCC u Sisku, donesen je prijedlog odluke za konačno zatvaranje rafinerije u Sisku. Iako su prezentiravši ovakav ‘krnji’ način rada rafinerije tvrdili da će osigurati budućnost rafinerije do najmanje 2022. godine, i usprkos tome što su prezentirali da ovaj način rada donosi dobit, ostvaruju se predviđanja Stožera. Radi li se o sustavnom neznanju ili ipak o realizaciji dugo planiranih aktivnosti i neprijateljskom preuzimanju Ine od strane MOL-a? Navode se, u dostupnim nam podacima elektronske pošte, dva moguća scenarija u razdoblju od pet mjeseci”, stoji u priopćenju Stožera. Vladu javno pitaju je li upoznata s ovim planovima i skorim donošenjem odluke, ili, kako kažu, mađarski MOL bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u upravi?


“Ako je Vlada RH upoznata sa ovim planovima, znači li to da je odustala od rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine, a savjetnici su samo još jedan u nizu načina za pranje novca? Zašto Vlada RH ne želi primiti predstavnike Stožera, poslušati i proučiti podatke koje posjeduju, a koji nedvojbeno ukazuju kako se radi o manipulacijama u poslovanju rafinerije u Sisku?




Pet godina upozoravamo, predvidjeli smo sve planove i poteze MOL-a. Zašto nas Vlada RH ne vidi kao ozbiljne partnere u borbi za opstojnost INA-e i opstojnost energetske neovisnosti u cjelini?”, neka su od pitanja Stožera. Kako podjećaju, u veljači i ožujku upozoravali su u više navrata kako će obustava rada najprofitabilnijeg postrojenja u rafineriji ubrzo dovesti do zatvaranja cijele rafinerije u Sisku. “Odluka nije donesena i nije još kasno za zauzeti državnički stav, a Vlada RH još može pokazati da je ravnopravni partner sa drugim suvlasnikom MOL-om. Unazad skoro pet godina Stožer iz Siska upozorava o svim nepravilnostima unutar najveće nacionalne kompanije. Danas, godinama poslije, mi smo pred realizacijom izvoza hrvatske nafte, pred gašenjem rafinerijske prerade u RH, a u konačnici i gubljenju energetske neovisnosti naše Domovine. Stožer za obranu RNS poziva Vladu RH i sve institucije na ubrzanu aktivnost, razgovore i pregovore, te i dalje stoji na braniku energetske stabilnosti i neovisnosti Republike Hrvatske”, zaključuju u Stožeru.